Suikervlinders
Suikervlinders waren als kind een van mijn favoriete koekjes. We kochten vroeger koekjes bij de Hema, in die tijd verkochten ze de koekjes nog per stuk. Je kon dus van elk koekje net zoveel kiezen als je zelf wilde. Ik koos altijd suikervlinders of krakelingen. Helaas worden er geen koekjes meer per stuk verkocht bij de Hema. Ik vergeet nooit hoe ik als kind keek naar de balie met grote doorzichtige bakken vol met koekjes. Stilletjes bedenken welk koekje ik deze keer zou kiezen. Mooie herinneringen.
Vlinder koekjes worden ook wel palmiers genoemd. Palmier is frans voor “palmboom”. Dit Franse koekje wordt zo genoemd omdat de vorm van het koekje op een blad van een palm lijkt. In Nederland vinden wij de vorm van het koekje op een vlinder lijken, vandaar de naam suikervlinder.
Gelukkig worden suikervlinders nog steeds verkocht, tijdens mijn patisseriecursus ben ik erachter gekomen dat het super makkelijk is om zelf suikervlinders te maken!
Zelf Suikervlinders Maken
Je hebt maar 3 ingrediënten nodig, rietsuiker, gesmolten boter en bladerdeeg.
Bestuif je werkblad met een beetje bloem.
Leg je bladerdeeg vierkantjes op je werkblad. Ik heb 4 bladerdeeg plakjes gebruikt van 10 cm x 10 cm. die ik in de lengte aan elkaar vast heb gedrukt (Ik had dus 1 lang vel van 40 cm x 10 cm).
Bestrijk het bladerdeeg met gesmolten boter.
Besprenkel het bladerdeeg met rietsuiker.
Druk de suiker lichtjes in het bladerdeeg. Je kan eventueel ook een stuk bakpapier nemen en op het bladerdeeg leggen en vervolgens met een deegroller over het bakpapier rollen om de suiker in het bladerdeeg te drukken.
Om de vlindervorm van de suikervlinder te krijgen is de vouwtechniek belangrijk. Vouw de helft van het bladerdeeg in de lengte naar het midden van het bladerdeeg.
Doe hetzelfde met de andere helft zodat je een lang stuk bladerdeeg krijgt waarvan beide helften naar het midden zijn gevouwen
Vouw vervolgens nogmaals het bladerdeeg in de lengte zodat je één lange rol bladerdeeg hebt. (Je vouwt dus beide eerder gevouwen helften op elkaar).
Je kan eventueel ook het bladerdeeg vanaf de lange kanten naar het midden rollen i.p.v. vouwen, je krijgt dan vlinders met wat rondere vormen. Ik vind de klassieke vlindervorm zoals we ‘m nu hebben gevouwen zelf leuker.
Snijd nu de rol in stukjes van ongeveer 1 cm dik. Je kan hier een mes of, in mijn geval, een pizzasnijder voor gebruiken.
Je hebt dan allemaal stukjes zoals dit.
Als je een stukje neemt en deze met de gesneden kant naar boven plaatst, dan zal je al een beetje de vlinder vorm zien.
Plaats alle suikervlinders met de gesneden kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze af tot ze goudbruin zijn.
Je krijgt dan deze super lekkere, knapperige suikervlinders.
Suiker, zoet, knapperig. Alles wat ik lekker vind in zo’n heerlijk koekje!
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 15 minuten |
Porties |
suikervlinders |
- 4 roomboter bladerdeeg vierkantjes
- 50 g boter gesmolten (gebruik meer/minder wanneer nodig)
- 50 g rietsuiker (gebruik meer/minder wanneer nodig)
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor tot 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Plak de vier plakjes bladerdeeg in de lengte aan elkaar vast. (Of rol je bladerdeeg rol uit)
- Bestrijk het bladerdeeg met gesmolten boter. Sprenkel vervolgens rietsuiker over het bladerdeeg.
- Druk de suiker lichtjes in het bladerdeeg. Of neem een stuk bakpapier en plaats het op het bladerdeeg. Rol vervolgens lichtjes met een deegroller over het bakpapier om de suiker in het bladerdeeg te drukken.
- Gebruik, als het nodig, is een spatel om de onderkant van het bladerdeeg los te maken van het werkblad.
- Vouw de helft van het bladerdeeg in de lengte naar het midden van het bladerdeeg. Doe hetzelfde met de andere helft. Je krijgt dan een lang bladerdeeg vel waarvan beide helften naar het midden zijn gevouwen.Vouw vervolgens nogmaals het bladerdeeg in de lengte zodat je één lange rol bladerdeeg hebt. (Je vouwt dus beide eerder gevouwen helften op elkaar).
- Snijd nu met een mes of pizzasnijder de rol in stukjes van ongeveer 1 cm dik.
- Plaats de kaasvlinders met de gesneden kant naar boven op de met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met ei. Bak ongeveer 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
- In plaats van de vierkante stukjes bladerdeeg aan elkaar vast te plakken kan je ook elk vierkantje apart klaar maken en snijden.
- Je kan eventueel ook het bladerdeeg vanaf de lange kanten naar het midden rollen i.p.v. vouwen, je krijgt dan vlinders met wat rondere vormen.