Wolkenbrood (Oopsies)
Wolkenbrood (of ‘cloud bread’ in het Engels), ook wel Oopsie genoemd is een van die recepten die ik al een tijdje wilde uitproberen. Het is een koolhydraatarm brood dat een tijdje terug helemaal hip en trendy was. Ik vroeg me altijd af hoe het zou smaken. Ook al wordt wolkenbrood, ‘brood’ genoemd is het niet echt brood, het is meer een alternatief voor brood. Wolkenbrood wordt normaal gesproken gemaakt met ei, roomkaas en ‘cream of tartar’ (een soort rijsmiddel dat veel in Engelse recepten wordt gebruikt). Ik heb ook versies gezien met yoghurt in plaats van roomkaas.
Met dit wolkenbrood recept van Tasty als inspiratie ben ik aan de slag gegaan om een paar verschillende versies uit te proberen. Een versie met roomkaas en een versie met Griekse yoghurt. Daarnaast heb ik ook versies geprobeerd met cream of tartar en bakpoeder om te kijken wat het verschil was.
Ik moet zeggen, alle versies waren best oké. Ik vond wel dat de versie met roomkaas een beetje plastic overkwam (ik weet niet zo goed hoe ik het anders moet omschrijven). Ik gaf zelf de voorkeur aan de versie met yoghurt. Ik vond dat deze luchtiger en zachter was. Ik zag niet echt veel verschil tussen het gebruik van cream of tartar of bakpoeder. Aangezien bakpoeder makkelijker te vinden is hier, gebruik ik nu ook liever bakpoeder voor dit recept.
Alles bij elkaar was ik nog best aangenaam verrast door dit wolkenbrood. Het was best oké. Ik bedoel, het was geen brood, ik kan dus niet zeggen dat het een goede vervanging is voor brood, maar als je op zoek ben naar een koolhydraatarm alternatief, zou ik zeggen, geef wolkenbrood een kans. Verwacht alleen geen ‘echt’ brood, net als een rijstwafel geen brood is, maar wel als alternatief gebruikt kan worden.
Zelf Wolkenbrood / Oopsies Maken
Hieronder laat ik je zien hoe je wolkenbrood met yoghurt maakt.
Om mijn versie van wolkenbrood te maken heb je het volgende nodig: Griekse yoghurt, eieren, bakpoeder en een snufje zout. (De volledige lijst van ingrediënten inclusief de hoeveelheden kan je in de receptkaart onderaan vinden).
Splits eerst de eigelen van het eiwit. Voeg vervolgens de bakpoeder toe aan de eiwitten en (met een schone garde), klop de eieren tot stijve pieken.
Doe in een andere kom de eigelen, Griekse yoghurt en een snufje zout. Mix dit samen tot het geheel lichtgeel wordt en alles goed in elkaar is opgenomen.
Gebruik een spatel om de helft van de eiwitten rustig door het eigeel mengsel te scheppen. Voeg vervolgens de rest van de eiwitten toe tot het geheel is opgenomen. Let op dat je niet teveel doormengt, want dan verlies je de luchtigheid. Stop met het mengen van de eiwitten als deze net zijn opgenomen in het beslag. Gebruik een lepel om 6 gelijke hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat te scheppen. Bak in de oven tot ze goudbruin zijn.
Ik vind het lekker om wolkenbrood met wat roomkaas, gerookte zalm en avocado te eten, hmmm….
Wil je een beetje het gevoel van twee broodjes op elkaar hebben kan je gewoon nog een wolkenbroodje er bovenop doen.
Ik heb wolkenbrood ongeveer 2 weken ingevroren en dat ging prima, ze bleven goed. Als je je wolkenbroodjes invriest adviseer ik je wel om eerst de broodjes te ontdooien voordat je ze opwarmt in de broodrooster.
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 30 minuten |
Porties |
broodjes |
- 3 eieren groot
- 1/8 theelepel bakpoeder
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- snufje zout
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor tot 175°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Splits de eigelen van het eiwit.
- Voeg vervolgens de bakpoeder toe aan de eiwitten en (met een schone garde), klop de eieren tot stijve pieken.
- Doe in een andere kom de eigelen, Griekse yoghurt en een snufje zout. Mix dit samen tot het geheel lichtgeel wordt en alles goed in elkaar is opgenomen.
- Gebruik een spatel om de helft van de eiwitten rustig door het eigeel mengsel te scheppen. Voeg vervolgens de rest van de eiwitten toe tot het geheel is opgenomen. Let op dat je niet teveel doormengt, want dan verlies je de luchtigheid. Stop met mengen van de eiwitten als deze net zijn opgenomen in het beslag.
- Gebruik een lepel om 6 gelijke hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat te scheppen.
- Bak ongeveer 20-30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
- In plaats van Griekse yoghurt kan je roomkaas gebruiken.
- In plaats van bakpoeder kan je cream of tartar gebruiken.
- Je kan wolkenbrood invriezen, laat ze eerst ontdooien voordat je ze opwarmt in bijvoorbeeld de broodrooster.
Ipv Griekse Yoghurt, wat kun je dan gebruiken als je lactose vrij moet eten?
Kaas is ook geen optie
Ik hoor het graag
Hi Doortje,
Ik heb deze broodjes zelf nog nooit lactose vrij gemaakt.
Ik heb wel gezien dat men ipv yoghurt wel eens ‘coconut cream’, kokoscremé (uit een blik) gebruikt voor een lactose vrije variant. Je zou dat kunnen proberen als alternatief.
Rachel
Dank je wel voor dit recept! Ze zijn super mooi geworden. Lekker hoor.
Graag gedaan 🙂 Fijn om te horen dat ze gelukt zijn!
hier goed gelukt.
zou wel een foto willen sturen maar dat kan hier niet in!
bedankt voor het recept
Fijn om te horen dat het recept goed gelukt is! 😀
Inderdaad jammer dat er in de reacties geen foto’s toegevoegd kunnen worden. Ik moet toch eens gaan uitzoeken of ik dat kan veranderen 🙂
Ze zijn bij mij zo plat als een gebakken eitje … Geen idee wat ik verkeerd heb gedaan, het eiwit was zo goed opgeklopt dat de lepel overeind kon staan, rustig ook door eigeelmix gespateld..
En toch zijn ze volledig plat.. xD
Wat vervelend dat het bij jou niet gelukt is. De ‘broodjes’ worden ook niet echt dik, het zijn platte broodjes, maar zouden wel nog luchtig moeten zijn. Ik heb nog niet meegemaakt dat ze helemaal plat en niet luchtig worden. Het enige wat ik kan bedenken is dat wellicht het mengsel tocht iets te veel gemengd is, maar zonder het zelf te zien is het lastig om erachter te komen waar het mis is gegaan.
Hoeveel khd zitten er in 2 oopsie?
Gr Geertje
In dit recept zitten in totaal 0.4g Koolhydraten
Ik wil dit een keer proberen. Hoeveel gram is 1/8 eetlepel bakpoeder? Ongeveer 2 gram?
Hi Marielle, leuk dat je het wil proberen, 1/8 theelepel is ongeveer 1 gram.