Heerlijke Appelflappen
Ik ben dol op appelflappen, ze zijn zo simpel en zo heerlijk. Vooral rond de feestdagen krijg ik weer extra trek in oliebollen en een ouderwetse appelflap. In Nederland zijn er twee soorten appelflappen, de appelflappen die je met beslag maakt, die noem ik appelbeignets, en de appelflappen met bladerdeeg uit de oven. En je hebt natuurlijk ook nog de appelbeignets met bladerdeeg die je frituurt in de olie, die zie je bij de kraampjes en de bakker. In dit recept leg ik uit hoe ik Appelflappen met bladerdeeg uit de oven maak. Ze zijn namelijk super makkelijk om zelf te maken.
Hoe Maak Je Appelflappen?
Neem eerst al je ingrediënten, appel, bladerdeeg, ei, kaneel, kristalsuiker en rietsuiker. (De volledige lijst van ingrediënten inclusief de hoeveelheden kan je in de receptkaart onderaan vinden).
Schil en snijd je appel in blokjes, plaats ze in een kom en voeg kristalsuiker toe
Voeg vervolgens de kaneel toe.
Meng alles goed door elkaar zodat alle appelblokjes bedekt zijn met de suiker en kaneel.
Neem je bladerdeeg. Ik gebruik de kant en klare, vierkante bladerdeeg velletjes die je in de supermarkt kan kopen (10 x 10 cm).
Plaats je appel mengsel op de hoek van de bladerdeeg vierkantjes. Zorg dat je ongeveer de helft van een vierkantje bedekt.
Bestrijk de randen van het bladerdeeg lichtjes met een klein beetje water. Dit helpt om de bladerdeeg goed te laten plakken, maar maak de randjes ook niet te nat.
Trek nu het deel (de flap) van het bladerdeeg dat geen appel heeft over het deel met appels. Je hebt nu een bladerdeeg driehoek gevuld met appel.
Gebruik een vork om de randen van het bladerdeeg dicht te maken.
Plaats de appelflappen op een met bakpapier beklede bakplaat.
Klop een eitje los en bestrijk de appelflappen met wat ei.
Besprenkel de flappen met rietsuiker en bak ze af in de oven tot ze goudbruin zijn.
Dat is alles, nu heb je een prachtige, heerlijke appelflap. Je kan de appelflappen zowel koud als warm eten. Ik vind ze zelf warm het lekkerste. Je kan ze eventueel van te voren maken en voor het serveren even een paar minuutjes in de oven doen om ze weer op te warmen.
Als je de appelflappen te groot vindt kan je er ook prima mini versies van maken. Ik voeg ook graag zelfgemaakte amandelspijs toe aan appelflappen om ze net weer even wat anders te maken.
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 20 minuten |
Porties |
appelflappen |
- 1 appel geschild en in blokjes gesneden
- 1 eetlepel kristalsuiker voeg meer/minder toe naar smaak
- 1/2 theelepel kaneel voeg meer/minder toe naar smaak
- 3 bladerdeeg velletjes 10 x 10 cm
- 1 ei losgeklopt
- 1 eetlepel ruwe rietsuiker zoveel als nodig is
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor tot 175°C. Bekleed een ovenbakplaat met bakpapier.
- Schil en snijd je appels en blokjes en doe ze in een kom. Voeg de kristalsuiker en kaneel toe en meng tot alle appelblokjes bedekt zijn met suiker en kaneel.
- Neem je bladerdeeg vierkantjes, of als je een groot stuk bladerdeeg hebt, snij vierkantjes van 10 x 10 cm. Voeg het appelmengsel toe in de hoek van elk vierkantje, zorg dat ongeveer de helft van het vierkant appeltjes heeft. Bestrijk de randen van het bladerdeeg lichtjes met wat water, maar maak het niet te nat.
- Trek nu het deel (de flap) van het bladerdeeg dat geen appel heeft over het deel met appels. Je hebt nu een bladerdeeg driehoek gevuld met appel. Druk met een vork op de randjes van de appelflappen om deze dicht te maken.
- Plaats de appelflappen op een met bakpapier bekleedde ovenbakplaat en bestrijk ze met ei. Besprenkel de appelflappen met rietsuiker en plaats ze in de oven. Bak ze in ongeveer 15-20 minuten af, tot ze goudbruin zijn.
- Je kan ook mini versies maken die je makkelijk weg kan happen.
- Voeg wat zelfgemaakte amandelspijs toe om de appelflap net even anders te maken.
Lekker en heel makkelijk, maar ik ben niet echt van appels kan ook perziken gebruiken tocht
Hi Maria,
Een perzik kan je denk ik ook gebruiken, ik heb het zelf nog niet met perzik gemaakt. Let er dan wel op dat de perzik nog wel wat stevig is, net té rijp. Appels zijn steviger dan perziken dus je zal zien dat de perzik sneller zacht wordt. Gewoon een kwestie van uitproberen, lekker zal het vast wel zijn 😀