Banketstaaf
Banketstaaf is een van die dingen die gewoon niet mogen ontbreken rond Sinterklaas en Kerstmis. Ik realiseerde me opeens dat ik nog helemaal geen banketstaaf recept op mijn blog had staan. Terwijl het zo’n makkelijke lekkernij is om te maken. Tijd dus om daar verandering in te brengen en een banketstaaf recept op mijn blog te plaatsen!
Het enige dat je nodig hebt is wat amandelspijs, een ei en bladerdeeg. Als je zelf amandelspijs wilt maken hiervoor neem dan een kijkje bij mijn amandelspijs recept.
Een Makkelijk Banketstaaf Recept
Je hebt nodig, bladerdeeg, een ei en amandelspijs. (Een volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)
Plaats je amandelspijs in een kom.
Klop het eitje los en voeg hiervan iets meer dan de helft toe aan de amandelspijs.
Meng het geheel tot de ei volledig is opgenomen in de amandelspijs.
Leg de amandelspijs op je werkblad.
Verdeel de spijs in twee gelijke stukken.
Maak van de amandelspijs twee rollen van iets minder dan 20 cm lang.
Plak twee bladerdeeg velletjes aan elkaar om 1 lang vel van 20 cm x 10 cm te krijgen.
Plaats de amandelspijs aan de rand van de lange kant op het bladerdeeg. Zorg dat er aan beide zijden een beetje ruimte over is om het bladerdeeg straks dicht te maken.
Maak de randen van het bladerdeeg lichtjes nat met wat water.
Rol het bladerdeeg om de amandelspijs heen.
Vouw de zijkanten van het bladerdeeg naar binnen aan de zijkant van de banketstaaf.
Neem nu een deegroller en rol lichtjes aan de bovenkant van de banketstaaf om de bovenkant iets platter te maken.
Plaats de banketstaaf op een met bakpapier beklede bakplaat, zorg ervoor dat de vouw van het bladerdeeg aan de onderkant is. Bestrijk de banketstaaf met de rest van het ei en bak af in de oven tot het goudbruin is.
Het eindresultaat zou er ongeveer zo uit moeten zien, mooi, goudbruin.
Serveer de banketstaaf in kleine stukjes.
Je kan de banketstaaf zowel koud als warm eten. Ik vind het zelf warm het lekkerste. Plaats de banketstaaf voor serveren weer even terug in de oven voor en paar minuten om het warm te serveren.
Ik ken maar weinig mensen die banketstaaf niet lekker vinden. Zowel lekker met Sinterklaas als Kerst (en eigenlijk ook tussendoor…)
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 25 minuten |
Porties |
stukjes banketstaaf |
- 300 g amandelspijs
- 1 ei
- roomboter bladerdeeg 4 vierkantjes of twee lange vellen
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor tot 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Klop een eitje los en schenk iets meer dan de helft van het ei bij de amandelspijs. Meng het geheel samen tot het ei volledig is opgenomen in de amandelspijs.
- Verdeel de amandelspijs in twee gelijke delen en maak er twee rollen van iets minder dan 10 cm lang. (De amandelspijs rolletjes moeten passen op het bladerdeeg met een klein beetje ruimte aan de zijkant om het bladerdeeg dicht te kunnen maken aan de zijkant.)
- Plaats twee bladerdeeg vierkantjes op je werkblad en plak ze met de zijkant aan elkaar vast. Doe hetzelfde met de andere twee vellen. Je hebt dan twee bladerdeeg vellen van elk 20 cm x 10 cm.
- Plaats de amandelspijs rolletjes op de bladerdeeg vellen. Zorg dat je de rollen aan de rand van de lange kant van het bladerdeeg plaatst met een beetje ruimte aan de zijkanten. Maak de randen van het bladerdeeg lichtjes nat met wat water.
- Rol het bladerdeeg om de amandelspijs en vouw de zijkanten naar binnen om de banketstaaf dicht te maken.
- Plaats de banketstaven met de vouw aan de onderkant op de met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de staven met de rest van het ei.
- Bak in ongeveer 20-25 af in de oven tot ze goudbruin zijn.
- Je kan in plaats van een banketstaaf ook een banketletter te maken door een langere staaf te maken en deze op de bakplaat te vormen tot bijvoorbeeld een S of een M.
- Je kan een kerstkrans maken door de banketstaaf in een cirkel te maken en te versieren met gekonfijt fruit (bijv. sinaasappelschil)
Wish this was in English
All recipes on the site are available in both Dutch as well as English. If you’re on a desktop, you can see a round flag icon on the left side bar, if you click on that it’ll take you to the opposite language you’re on (Dutch/English). If you’re using a mobile device you’ll see the icon at the top of the page on the left.
Here’s a direct link to the Banket recipe in English: https://cakieshq.com/recipe/dutch-banketstaaf/
Top recept!
Fijn om te horen dat het heeft gesmaakt 🙂