Citroen Schuimtaart Met Mooie Herinneringen
Ik weet dat de meeste blogs hun eerste blog artikel beginnen met ‘Waarom een blog?’ en schrijven dan over waar ze het in hun blog over gaan hebben. Ik heb hetzelfde gedaan met mijn marketing blog. Deze keer verwijs ik je lekker door naar mijn ‘over’ pagina en ga ik meteen een heerlijk receptje opschrijven!
Een tijdje terug kwam ik op het idee om een citroentaart te maken. Mijn moeder en m’n oma gaven als idee dat ik daar bovenop dan mooi schuimgebak, merengue moest doen. Toen zij namelijk nog met de familie op Aruba woonde (waar m’n moeder is opgegroeid) aten ze ook wel eens een heerlijke citroentaart met schuimgebak, of zoals ze het daar noemden een Lemon Meringue Pie.
Ik vond het een geweldig idee om een taart te maken dat hopelijk heel wat mooie herinneringen naar boven zou brengen. Na een paar keer proberen en bijschaven (waar overigens niemand problemen mee had om te ’testen’) ben ik uiteindelijk op HET perfecte citroentaart met schuimgebak recept gekomen.
Dit is wat ik heb gedaan:
Als eerste alle ingrediënten klaar zetten. Suiker, maïzena, water, citroensap, citroenrasp, boter en eidooiers. En een voorgebakken taartbodem, die ben ik vergeten op de foto te zetten!
Vervolgens doe je in een steelpan de maïzena. Doe het fornuis aan en voeg al roerende hier langzaam het water aan toe.
Blijf roeren, het mengsel moet dikker worden.
Het begint te komen.
Ja, zo moet het mengsel eruit zien, lekker dik!
Neem nu de helft van dit dikke mengsel en voeg het toe aan de eidooiers.
Even goed mixen.
En je hebt een mooi helder geel eimengsel.
Voeg dit gele mengsel toe aan de rest van het dikke maizena mengsel.
En… je raadt het al, tijd om weer even goed te roeren!
Nu is het tijd om wat smaak toe te voegen. Als eerste, boter.
Dan sap van twee citroenen.
En citroenrasp van twee citroenen.
Nog maar weer een keertje roeren.
En nu moet je een redelijk dikke vulling hebben. Mocht je de vulling te slap vinden dan kan je het altijd nog even op een laag vuurtje verder verwarmen en in laten dikken. Wel blijven roeren!
Neem nu je heerlijke citroen curd en schenk het in de voorgebakken taartbodem.
Hmmm, heerlijk!
En nu het schuimgebak, oftewel de merengue. Hiervoor neem je poedersuiker, eiwit en maïzena.
Doe de eiwitten in een schone, vetvrije schaal.
Klop tot zachte pieken.
Voeg lepel voor lepel de helft van de suiker toe.
Voeg de maïzena toe. En vervolgens weer lepel voor lepel de rest van de suiker.
Je hebt nu een heerlijke glanzende merengue die je met een lepel eerst aan de rand van de taart plaatst.
Vervolgens verdeel je de rest van de merengue zodat de hele vulling bedekt is.
Dat ziet er toch heerlijk uit, of niet?
Nu gaat de taart nog even 10 tot 15 minuutjes in een voorverwarmde oven.
Als de merengue bros en licht gekleurd is dan is de taart klaar! Nu alleen nog even afkoelen.
En dan heb je een heerlijk stukje Citroen Schuimtaart, mmmmmm!
Uiteraard vonden zowel mijn moeder als mijn oma de taart super lekker en bracht het weer heel wat heerlijke herinneringen naar boven. Een van mijn tantes had de taart ook geproefd en sindsdien vraagt ze constant om het recept. Nu ik eindelijk het recept heb opgeschreven zal ik het naar haar opsturen. Als jij dit recept ook wilt hebben check dan de korte en printbare versie hieronder.
Laat maar weten of jij de taart net zo lekker vindt als ik!
Prep Tijd | 20 minuten |
Kook Tijd | 15 minuten |
Porties |
taart |
- 1 taartbodem voorgebakken
- 3 eiwitten kamertemperatuur
- 150 g poedersuiker
- 1 1/2 tl maizena
Ingrediënten
Schuimgebak / Meringue
|
- Verwarm de oven voor op 200ºC.
- Voor de vulling, meng suiker en maïzena in een steelpan en voeg hier al roerende langzaam het water aan toe. Blijf roeren en breng het geheel op een matig vuur aan de kook tot het begint in te dikken. Kook het mengsel nog 1 minuut, blijf roeren!
- Roer langzaam de helft van het mengsel met de eidooiers. Neem het eimengsel en meng dit door de rest van het hete mengsel in de pan. Blijf krachtig roeren gedurende een minuut. Neem de pan van het vuur en roer tot een gladde massa. Voeg boter, citroensap en -rasp toe. Roer tot de boter is gesmolten en alle ingrediënten goed zijn opgenomen en het mengsel is ingedikt. Indien nodig het mengsel een minuut op een matig vuur al roerende in laten dikken.
- Giet het mengsel in de voorgebakken taartbodem. Zet aan de kant terwijl je de merengue maakt.
- Voor de merengue, plaats de eiwitten in een grote vetvrije schaal. Klop tot zachte pieken. Voeg geleidelijk de helft van de suiker toe, lepel voor lepel, klop goed na elke toevoeging zonder te lang door te kloppen. Voeg de maïzena toe, daarna geleidelijk de rest van de suiker als voorheen toevoegen tot de suiker volledig is opgelost en het mengsel glad, dik en mooi glanzend is geworden.
- Plaats lepels merengue langs de rand van de citroen vulling (dit zorgt ervoor dat de merengue niet in zal zakken) en spreid het zodat het net de randen van de taart insluit (dit voorkomt dat het gaat glijden). Neem de rest van de merengue en verdeel het over de taart zodat de gehele taart bedekt wordt met merengue. Gebruik de achterkant van een lepel om pieken te vormen in de merengue.
- Doe de taart gedurende 10-15 minuten in de oven totdat de merengue bros en licht gekleurd is.
- Laat de taart op een tochtvrije plek op kamertemperatuur komen.
Zorg ervoor dat voordat je de merengue maakt alles schoon en vetvrij is. Het kleinste beetje vet zorgt ervoor dat het eiwit niet zal opstijven. Koperen en roestvrijstalen kommen of glazen schalen werken het best voor merengue.
Ik heb deze taart jaren geleden geprobeerd te maken, het indikken ging niet helemaal zoals het hoort xD maar het is uiteinndelijk toch gelukt door meer dikkingsmiddel erin te doen. We wisten ook niet wat citroen rasp was dus we deden verse citroenen persen en het pulp gebruiken als rasp xD De taart was alsnog super lekker geworden! En ik ga het waarschijnlijk binnenkort opnieuw proberen te maken 😀
Hopelijk lukt het nu wel 🙂
Citroentaarten zijn altijd zo heerlijk! Deze ziet er ook erg lekker uit Rachel!
Dankjewel, de taart is ook heerlijk, al zeg ik het zelf 😉
Heel erg bedankt voor dit recept!!
Het is mijn favoriete taart geworden.
Hi Jaly,
Ik ben blij dat je het recept lekker vind. Het is ook een van mijn favorieten :).
Wat geweldig dat je de moeite neemt al die heerlijke recepten met ons te delen!! Gemakkelijk ook met die duidelijke foto’s en uitgebreide beschrijvingen, krijg er helemaal zin in, ga t snel eens proberen en laat je zeker weten of t gelukt is:-)!
Hi Cynthia,
Dankjewel voor je leuke reactie! Ik ben blij dat je mijn blog zo leuk vindt. Het is inderdaad een werkje, maar ik vind het super leuk om te doen 🙂 Success met het maken van de taart, het is erg lekker! Ik ben benieuwd wat je er van vindt!
Hé Rachel,
Ik heb ‘m uitgeprint, ben van plan om ‘m met kerst zelf te maken.
Groetjes Maaike
Leuk! Succes, laat maar weten of het gelukt is!
I like it!
Gelukkig maar 😀