Extreem Lekkere Appel En Kaneel Cakejes
Deze appelcakejes zijn geïnspireerd op mijn moeder’s heerlijke appelcake. Zij maakt een appelcake waar ik echt dol op ben. Ik heb deze cakejes voor het eerst gemaakt voor de verjaardag van een van mijn ooms en iedereen vond ze heerlijk. Pas geleden heb ik ze ook voor een nicht van mij gemaakt en ze wilde meteen het recept weten :). Ik heb haar gezegd dat ik het recept snel op m’n site zou plaatsen. Dus, bij deze, mijn ‘kleine’ variatie op m’n moeder’s heerlijke appelcake!
Als eerste, neem je benodigdheden: suiker, kaneel, karnemelk, zelfrijzend bakmeel, citroen, appels, rozijnen, boter en eieren.
Neem vervolgens een muffinvorm en doe er papieren cakevormpjes in. Zet aan de kant.
Schil de appels en verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes.
Pers het sap van een ½ citroen bij de appels.
Voeg twee eetlepels rozijnen toe.
Dit zijn overigens niet zomaar rozijnen, maar rozijnen die zijn geweekt in een heerlijke spiced golden rum (als je niet van alcohol houdt kan je de rozijnen gewoon in water laten weken, maar als je wel van alcohol houdt, geloof me, dit maakt een groot verschil!)
Voeg vervolgens suiker en kaneel toe.
En meng alles tot alle appelstukjes en rozijnen bedekt zijn met de suiker en kaneel. Zet aan de kant.
In een kom van een elektrische mixer plaats boter en suiker.
Vanille extract…
En amandelessence. Start met mixen tot het mooi en romig is.
Terwijl het botermengsel aan het mixen is klop de eieren los en voeg de karnemelk toe.
Meng karnemelk en eieren. Zet aan de kant.
Als je dit nog niet gedaan hebt zeef dan nu je zelfrijzend bakmeel.
Nu is het tijd om naar je botermengsel te kijken. Het zou er nu zo uit moeten zien, mooi en romig.
Zet je mixer op een medium snelheid en voeg de helft van je eimengsel toe.
Als het mengsel is opgenomen voeg de helft van het meel toe.
Als het meel is opgenomen, herhaal het proces…
Voeg de rest van het eimengsel toe.
En de rest van het meel. Mix nog zo’n 30 seconden, en…
Je eindigt dan met dit heerlijke beslag.
Verdeel je beslag in de papieren cups die je eerder hebt klaargezet. Vul ze tot ongeveer 1/2 – 1/3.
Nu is het tijd om een beetje van het appelmengsel op het beslag te leggen.
En besprenkel de cakejes met een klein beetje van het sap dat is overgebleven van het appelmengsel. Dan, in de oven ermee!
Na zo’n 25-30 minuten moeten ze er ongeveer zo uit zien. Oeehhhh… Jammie!
Plaats ze op een rek om af te koelen. Nu kan je ze zo opeten, of in ieder geval, ik kan dat, en ze zullen zeker heerlijk zijn, maar om ze nog lekkerder te maken is het tijd om een beetje karamel toe te voegen.
Ik proef normaal gesproken wel eentje op dit moment, omdat, nou ja, het iets is waar ik me graag voor opoffer 🙂
Voor de karamel heb je nodig: suiker, spiced rum, water en kaneel.
In een steelpan, voeg suiker, water,
Rum,
En kaneel toe.
Breng het geheel langzaam al roerende aan de kook. Zorg dat de suiker volledig gesmolten is.
Blijf roeren totdat het lichtjes begint te schuimen.
Als het er ongeveer zou uit begint te zien, direct van het vuur afhalen.
Besprenkel het over de cakejes. Ooooeeh, jammie!! Ik kan ze zo opeten (nadat de karamel is afgekoeld) en ik weet zeker dat ze heerlijk zullen zijn, MAAR, als je ze Extreem lekker wilt maken is het tijd om de roomkaas topping toe te voegen.
Neem je roomkaas glazuur en meng het met een eetlepel kaneel.
Spuit het op je cakejes. Zoveel of zo weinig als je zelf wilt. Ik vind deze cupcakes zelf lekker met niet te veel glazuur erop.
En maak het geheel af door wat van de karamel over de roomkaas glazuur te besprenkelen. En dan heb je het, een extreem lekkere appel en kaneelcakeje. Ik kan deze elke dag wel eten, ze zijn extreem lekker!
Ik hoop dat jij net zo van ze gaat genieten als ik. Laat me maar weten in de reacties of je ze gemaakt hebt en vergeet het recept niet te beoordelen en een ster te geven!
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 20-30 minuten |
Porties |
Cupcakes |
- 1 1/2 appel
- 1/2 citroen sap
- 2 el rozijnen in spiced golden rum geweekt
- 1 el kaneel
- 20 g witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 250 gr boter zacht
- 160 gr witte basterdsuiker
- 1 tl vanille extract
- 1/2 tl amandel essence
- 50 ml karnemelk
- 200 gr zelfrijzend bakmeel gezeefd
- 2 el water
- 3 el spiced golden rum
- 6 el kristalsuiker
- 1 tl kaneel
- 500 gr roomkaas glazuur Romige Roomkaas Glazuur
- 1 el kaneel
Ingrediënten
Appelmengsel
Cakejes
Karamel Topping
Kaneel Roomkaas Topping
|
- Verwarm de oven voor op 175°C. Zet 15-20 papieren cakevormpjes op een bakplaat of in een muffinvorm.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in kleine stukjes. Meng appels, rozijnen en citroensap in een kommetje en bestrooi met 20 gr suiker en 1 el kaneel. Meng alles goed door elkaar zodat alle appelstukjes bedekt zijn met suiker en kaneel.
- Mix boter, suiker, vanille en amandelessence in een mixer op medium hoge snelheid.
- Klop eieren los in een kom en voeg hier de karnemelk aan toe.
- Als het botermengsel romig is, voeg hier de helft van het eiermengsel aan toe. Als het eiermengsel is opgenomen vervolgens de helft van het meel toevoegen. Als het meel is opgenomen in het beslag, de andere helft van het eiermengsel toevoegen en vervolgens de andere helft van het meel. Nog een halve minuut mixen en het beslag verdelen over de vormpjes.
- Bovenop elk vormpje een beetje van het appelmengsel doen en licht indrukken. Alle vormpjes licht besprenkelen met een klein beetje van het sap van het appelmengsel.
- Bak de cakejes circa 25-30 minuten totdat ze stevig aanvoelen. Als je er met een saté stokje in prikt moet deze er droog uitkomen. Laat ze een poosje afkoelen en zet ze op een rooster.
- Doe water, rum, suiker en kaneel in een steelpannetje en breng het geheel langzaam al roerende aan de kook. Zorg dat de suiker volledig gesmolten is.
- Zodra het mengsel begint te schuimen nog 20 seconden op het vuur houden terwijl je flink blijft roeren. Vervolgens pan van het vuur halen en snel met een lepel de karamel over de cakejes scheppen. Zorg er voor dat je dit snel doet, zodra de karamel begint af te koelen wordt deze hard en wat dikker. Mocht je karamel niet vloeibaar meer zijn kan je deze weer even op het vuur zetten om wat op te warmen en je kan eventueel wat water of rum toevoegen om de gekarameliseerde suiker weer te laten smelten.
- Als de cakejes en de karamel topping volledig zijn afgekoeld kun je ze garneren met de roomkaas topping. Meng hiervoor de roomkaasglazuur met de kaneel en spuit deze op de cakejes. Direct serveren.
Het lijkt mij een heerlijk recept. Ik heb net appel kaneel cupcakes gemaakt, maar deze ga ik heel snel ook maken. Klinkt super incl de caramel en roomkaastopping! Dank je voor het recept!
Leuk om te horen dat het je lekker lijkt!
This is njummie for the tummie…
Rachel…ik proef ze nog…HEERLIJK!!!!!!!!!!
Ik ben blij dat je ze lekker vond, nu heb je het recept en kan je ze zelf ook een keertje uitproberen! 🙂