Gastblog: “Goed voor je cakie”

Direct naar het recept


Hallo bakkers en taartliefhebbers!

Een jaar geleden heeft mijn coole nicht Rachel mijn gevraagd om iets te komen bakken. Omdat we nichtjes zijn weet zij dat ik net zo van bakken hou als zij. Dat is geen verrassing aangezien we dezelfde “bak-koningin” als oma hebben!

Ik heb de gewoonte om alles zo gezond mogelijk te maken als ik kan, zonder dat de smaken daardoor verloren gaan. Dus gaf ze me de uitdaging om een nieuw recept te bedenken voor haar leuke website dat zowel gezond, licht, vegan en uiteraard goddelijk zou zijn. Uitdaging geaccepteerd! Ik hou niet alleen van het bedenken van recepten, maar de kans om een gast blog te schrijven voor zo’n geweldige site vind ik een hele eer!

Na wat experimenteren en brainstorm sessies heb ik het volgende bedacht. Een nootachtige, aardse, lichte, veganistisch chocoladeachtige cupcake. Volledig veganistisch en gezond! De nootachtige smaak krijg je van de amandelmeel en het is aards vanwege de boekweitmeel. Boekweitmeel is niet echt een meel. Het is eigenlijk een bes, gevuld met voedzame vezels en magnesium. Het heeft een grijzige kleur en een unieke smaak. Ik hou er ook van om boekweit pannenkoeken te maken, ze worden altijd licht en luchtig en zijn erg voedzaam. Om mijn cakie een beetje zoet te maken heb ik ruwe rietsuiker en rijst siroop gebruikt. Anders dan geraffineerde witte suiker hebben deze twee zoetmakers veel meer voedingswaarde. Ze zijn veel beter voor je lichaam en zorgen ervoor dat mijn baksels niet te zoet worden. Ik vind ook dat het gebruik van siropen alles lekker ‘moist’ houdt.

Veganistisch Chocolade Cupcake Recept

Om nu dan toch maar echt te beginnen wil ik bij deze het recept delen van mijn laatste meesterwerk: de “Goed voor je Cakie”!

Verzamel allereerst al je ingrediënten bij elkaar voor het recept. Ik vind het makkelijk om eerst alles af te wegen en voor te bereiden voor ik verder ga. Op deze manier weet je zeker dat alles goed klaar staat voor wanneer je ze nodig hebt.

Zet je ingrediënten klaar: 1 cup volkerenmeel, ½ cup boekweitmeel, ¼ cup cacao, 1 tl bakpoeder, ½ tl zout, 5 el amandelmeel,1/3 cup plantaardige olie, ¾ cup water, 1 tl vanille, 1 tl appelazijn, ½ cup ruwe rietsuiker, 5 el rijstsiroop, 1 ei vervanger (1 el water & 1 el gemalen lijnzaad)

Maak vervolgens je lijnzaad ei door de gemalen lijnzaad te mixen met het water. Laat dit mengsel een tijdje staan zodat de lijnzaad al het water kan opnemen.

 

Meng daarna al je droge ingrediënten in een kom, te beginnen met je meel…

 

…dan de boekweitmeel

 

.. en je amandelmeel.

 

Cacao poeder!

 

En de suiker natuurlijk.

 

Vergeet de vanille suiker niet. Dit geeft het wat extra’s.

 

En als laatste de bakpoeder en zout.

 

Meng dit totdat alle ingrediënten goed door elkaar zijn gemixt. Ik gebruik hier graag een garde voor.

 

Nu is het tijd om alle natte ingrediënten toe te voegen. Als eerste, rijstsiroop.

 

Dan de plantaardige olie,

 

Appel cider azijn.

 

Nu kan je lijnzaad ei erbij.

 

En als laatste water.

 

Nu is het tijd om te mengen! Je kan hiervoor een garde of een pannenlikker gebruiken, net wat je prettig vindt. Als je er maar voor zorgt dat alle klontjes eruit zijn.

 

Het is nu tijd om het beslag in je bekleedde cupcake blik te schenken.

 

 

Klaar voor de oven!

Bak de cakies 15-20 minuten op 180 graden Celsius of tot je er met een prikker in kunt prikken en deze er schoon uit komt.

Laat de cakejes een tijdje afkoelen, dat is het lastigste deel, ik weet het!

Ik heb geprobeerd een topping te maken van gehakte hazelnoten, cashewnoten, cacao, amandelmeel, kokosolie, vanille en agave siroop. Ik heb nog niet het juiste mengsel gevonden. Het was eigenlijk gewoon een zooitje geworden!

Gelukkig zijn deze cakejes, licht, luchtig en goddelijk van zichzelf. Dus ga je gang, probeer ze eens! Makkelijk, veganistisch, gezond gebakje en bevredigt je zoete drang zonder enige spijt.

 

Yum.

Geniet!

Stacey

 

Print
"Goed voor je cakie" - Veganistische Chocolade Cupcake
Een nootachtige, aardse en chocoladeachtige lichte cupcake. Volledig veganistisch en gezond!
"Goed voor je cakie" - Een veganistische chocolade cupcake. Een nootachtige, aardse en chocoladeachtige lichte cupcake. Volledig veganistisch en gezond!
Stemmen: 4
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
Ingrediënten
Droog
Ei
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
Ingrediënten
Droog
Ei
"Goed voor je cakie" - Een veganistische chocolade cupcake. Een nootachtige, aardse en chocoladeachtige lichte cupcake. Volledig veganistisch en gezond!
Stemmen: 4
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Maak je lijnzaad ei, laat het een paar minuten staan.
  2. Meng al je droge ingrediënten in een kom.
  3. Meng je natte ingrediënten samen met je lijnzaad ei en meng het goed door elkaar.
  4. Voeg je droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en meng het tot een glad beslag.
  5. Schenk het beslag in je beklede cupcake blik.
  6. Bak in de oven voor 15-20 minuten op 18- graden Celsius of tot je er met een prikker in kan prikken en deze er schoon uit komt.
  7. Laat de cakies een tijdje afkoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home