Jammie Goji Bes, Bosbes en Honing Muffins
De goji bessen en bosbessen zorgen ervoor dat deze muffins bomvol heerlijke antioxidanten zitten. En, nog belangrijker, samen met de zoetheid van de honing zijn ze helemaal jammie!
Ik heb deze muffins gemaakt toen ik zin had in iets gezonds (of in ieder geval iets gezonder) en ook iets wilde bakken. Ik heb bijna altijd wel goji bessen en bosbessen in huis als snack dus ik besloot om daar muffins van te maken. Ik zag niet zo lang geleden een recept van Lorraine Pascale voor pompoen muffins die er heerlijk uitzagen en ik besloot om haar recept als basis te gebruiken voor mijn muffins. Voor het geval dat ze zouden lukken heb ik ook maar meteen foto’s gemaakt van het hele proces. Ik ben zeker blij dat ik dat heb gedaan, want ze waren echt super goed gelukt!
Goji bes En Bosbes Muffins Maken
Dit is wat ik heb gedaan om de goji bes en bosbes muffins te maken:
Neem eerst je ingrediënten, honing, zelfrijzend meel, volkorenmeel, olie, melk, kwark, goji bessen, bosbessen, bakpoeder, zuiveringszout, zout en een paar eieren.
Neem vervolgens papieren vormpjes, of maak je eigen vormpjes door vierkantjes van bakpapier uit te knippen.
Duw vervolgens de vierkante bakpapiertjes in je muffinblik in elk gat zodat het bakpapier omhoog komt te staan.
Zeef vervolgens je meel.
Bewaar wat er over is in de zeef en zet het aan de kant. We gaan het later nog gebruiken.
Doe de kwark in een kom.
Voeg de melk toe,
Maak het wat zoeter met honing,
Voeg de bessen toe, maar bewaar er een paar. We gaan deze later ook gebruiken. Meng het geheel en laat het een paar minuten weken.
Klop de eieren los.
Schenk de eieren bij het geweekte melk- en bessenmengsel.
Voeg de olie toe.
Meng het geheel.
Eenmaal gemengd is het tijd om de natte met de droge ingrediënten te combineren. Schenk de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten.
Spatel alles voorzichtig door elkaar. Let op dat je het mengsel niet te veel door mengt, het moet niet te glad worden.
Zo is het perfect, maak je geen zorgen over klonten die je in het mengsel ziet, die verdwijnen vanzelf. Je kan het mengsel beter niet te veel mengen. Doe je dat wel, dan krijg je een muffin met een ‘zware’ structuur en dat is echt niet jammie. Dus, als je de klontjes, of zoals ze het in het engels zeggen, de ‘lumps’ ziet, denk dan maar ‘My lumps, my lumps, my lovely muffin lumps‘. Je weet wel, van het Black Eyed Peas liedje, My Humps…? Al ken je het niet, gebruik het maar als mantra terwijl je spatelt en je zal nooit meer een ‘zware’ muffin hebben!
Okay, op dit moment realiseer ik me dat de kom waarin ik het muffin mengsel had gemaakt toch niet echt geschikt was om het mengsel te schenken in het muffin blik. Ik heb het geheel dus in een andere kom geschonken, eentje waar ik wel uit kon schenken. Mijn advies is, gebruik meteen de juiste kom, dat scheelt je tijd en vieze vaat.
Schenk nu je muffin mengsel ongeveer 3/4 in de papieren vormpjes in je muffinblik.
Ziet dat er niet al lekker uit?
Neem nu de overblijfselen van je meel die je eerder aan de kant hebt gezet en sprenkel het bovenop de goji bes en bosbes muffins.
Neem vervolgens een paar van je aan de kant gehouden bessen en sprenkel die er ook bovenop. Ziet dat er nou niet mooi uit? Het zijn de kleine dingen die het doen!
Herhaal dit tot je je hele muffinblik hebt gevuld. Plaats het in de oven en bak ze in zo’n 20-25 minuten gaar.
Als ze klaar zijn moeten ze er ongeveer zo uit zien, mooi gerezen en als je er met een satéstokje in prikt komt deze er droog uit.
Haal ze uit het muffinblik en laat ze afkoelen op een rek.
Wil je ze nu niet gewoon op eten? Deze goji bes en bosbes muffins zien er niet alleen schattig uit, maar ze zijn echt super jammie! Je kan ze gewoon zo eten, of je kan ze iets minder gezond maken en opeten met wat roomkaas en een klein beetje honing. JAMMIE!
Ik hoop dat je dit recept lekker vindt. En, zoals ik altijd zeg, vergeet niet een reactie achter te laten en het recept een ster te geven als je ‘m geprobeerd hebt. Ik ben erg benieuwd om te horen of ze jou ook gelukt zijn!
UPDATE: 16 mei 2012
Dit recept is vandaag genoemd in een artikel over goji bessen als supervoedsel op VROUW.nl. Ik hoop dat alle nieuwe bezoekers dit recept net zo lekker zullen vinden als ik!
UPDATE: 2016
Het ziet er naar uit dat VROUW alle linkjes uit het artikel heeft verwijderd, dus ook die van mij 🙁 Ach ja, ik heb ervan genoten zolang als het duurde 😉
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 25 minuten |
Porties |
muffins |
- 60 ml plantaardige olie
- 180 gr zelfrijzend bakmeel
- 130 gr volkorenmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl zuiveringszout
- mespuntje zout
- 2 eieren licht geklopt
- 100 ml kwark of volle yoghurt
- 275 ml melk
- 240 ml honing
- 100 gr goji bessen
- 120 gr bosbessen gedroogd of vers
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor op 200°C. Zet papieren cakevormpjes in een muffinvorm. Of, als je iets aparts wilt, , bedek een muffin/cupcake vorm met vierkante stukken bakpapier. Druk de vierkantjes in elk muffin gat zodat het bakpapier omhoog komt te staan.
- Zeef alle droge ingrediënten (meel, bakpoeder, zuiveringszout) in een grote kom. Roer er de zout doorheen. Zet aan de kant wat in de zeef van de volkorenmeel is achtergebleven.
- In een andere kom, meng melk, kwark (of yoghurt) honing en bijna alle bessen. Hou een paar bessen apart ter decoratie. Laat het geheel ongeveer 2 minuten staan zodat de bessen in het vocht kunnen weken.
- Voeg eieren en olie toe aan het honing en melk mengsel en meng goed.
- Schenk de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en spatel alles voorzichtig door elkaar. Let op dat je het mengsel niet te veel door mengt, het moet niet te glad worden.
- Vul de muffinvorm ongeveer 3/4. Strooi wat van de in de zeef overgebleven volkorenmeelresten en de achtergehouden bessen op de muffins.
- Bak ze 20-25 minuten in het midden van de oven, of tot de muffins goed zijn gerezen en als je er in het midden met een satéstokje in prikt deze er droog uitkomt.
- Je kan ze zo opeten, of je kan ze eten met een klein beetje roomkaas met daarover een beetje honing. JAMMIE!
Zorg dat je niet alle lucht uit het mengsel slaat, anders krijg je een “zware” muffin.
tip: schenk je beslag niet, maar schep het, bijvoorbeeld met een ijsschep of eetlepel, in de bakvorm. Scheelt een hoop geknoei en geen noodzaak voor een bepaalde schaal.
Hi Petra,
Dank voor je tip! Ik gebruik inderdaad zelf ook vaak een ijsschep om mijn beslag te scheppen. Dit beslag is alleen wat slapper dan bijvoorbeeld een cupcake beslag. Vandaar dat ik dit liever schenk, maar ik schep het ook wel eens dus het kan wel :D. Net wat je makkelijker vindt 🙂
Leuk recept en leuk met al de foto’s.
vraagje: wat is het doel van het zuiveringszout?
groet Evelien
Hi Evelien,
Het zuiveringszout (baking soda) is bedoeld als een extra middel om wat ‘lucht’ in de muffin te krijgen. Met het volkorenmeel, de bessen etc, wordt het geheel wat zwaar en door er naast het bakpoeder e.d. wat zuiveringszout aan toe te voegen zakt het niet in elkaar. Deze basis werkt ook altijd voor mij als ik met ‘vullingen’ en volkorenmeel werk. Ik heb het eigenlijk nog niet geprobeerd zonder het zuiveringszout. Wel bij andere muffins, maar niet bij deze. Misschien wel een keer het proberen waard 🙂