Zo Maak Je Heerlijk Verslavende Maizena Koekjes
Surinaamse Maizena Koekjes zijn één van mijn favoriete koekjes. Ik heb een Surinaamse achtergrond en van kleins af aan is dat hét koekje waar ik gewoon niet van af kan blijven. Op elke verjaardag en elk feestje is dat een koekje dat altijd wel gegeten word. Bij het bedenken wat ik zou bakken voor Suriname voor mijn ‘Bak de Wereld Rond‘ uitdaging had ik echt super veel keuze, maar ik heb toch besloten om voor het simpele, maar heerlijke maizena koekje te gaan. Andere Surinaamse bakrecepten deel ik nog wel een andere keer 😉
Zelf Surinaamse Maizena Koekjes Maken
Zelf maizena koekjes maken is helemaal niet moeilijk en nog leuk om te doen ook! Het is ook een makkelijk recept om met kinderen te maken.
Je begint met het verzamelen van je ingrediënten. Maizena, suiker, boter, eieren, vanille extract en suikermuisjes (een volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina). Het kleine kleurrijke ding in de achtergrond is gewoon een klein zakje met daarop de Surinaamse vlag. Represent! :p
Doe de boter in een kom.
Gevolgd door de suiker.
En het vanille extract.
En meng tot een romig geheel.
Voeg het ei en een snufje zout toe en mix tot het ei in het beslag is opgenomen.
Voeg de maizena toe en mix tot het deeg een klomp probeert te vormen.
Je zou nu een mooi zacht deeg moeten hebben dat niet aan je vingers blijft plakken en welke je makkelijk in een bal kan vormen. Als het deeg toch nog plakkerig is, geen paniek. Een beetje plakkerigheid is niet erg als je het deeg maar in een bal kan vormen. Mocht het deeg tocht te plakkerig zijn, voeg dan wat maizena toe tot het niet meer plakkerig is.
Als je ze gaat maken dan adviseer ik je om ze op de traditionele manier te maken. Neem een vork en een klein kommetje met maizena en doop daar je vork in. Neem vervolgens je koekjesdeeg en maak hiervan kleine balletjes.
Plaats de bal op een met bakpapier beklede ovenbakplaat en druk met de vork de bal plat.
Doop de vork weer in de maizena en druk nogmaals op het koekje, ditmaal vanaf een andere hoek, schuin. Hierdoor krijg je allemaal kleine vakjes waar straks je suikermuisjes mooi in vallen.
Je kan ook een koekjespers gebruiken. Vul dan gewoon de koekjespers met het deeg.
Schroef je gewenste vormpje erop, maakt niet uit welke, wees creatief en probeer van alles uit en kijk welke vorm voor jou het beste werkt.
Pers vervolgens de koekjes op je met bakpapier beklede oven bakplaat.
Besprenkel alle koekjes met wat suikermuisjes. Let op dat je glutenvrije suikermuisjes gebruikt als je een volledige glutenvrij koekje maakt.
En ze zijn klaar om in de oven te plaatsen.
Zo zien ze eruit als ze uit de oven komen. Met een mooie licht gouden kleur. Laat ze afkoelen op de bakplaat, ze zijn nog breekbaar als ze net uit de oven komen, wees dus geduldig en wacht tot ze zijn afgekoeld voor je ze van de bakplaat afhaalt.
Zien ze er niet prachtig uit?
Links zie je het traditionele, ronde koekje en rechts zie je het koekje gemaakt met de koekjespers. De traditionele is ietsje dikker dan de andere, maar beide zijn even lekker. Je zal merken dat de koekjes een beetje droog zijn en een beetje aan je gehemelte kunnen blijven plakken, dat komt door de maizena. Het kan dus een beetje raar aanvoelen als je ze eet, maar ik vind ze heerlijk 🙂
Deze koekjes brengen bij mij altijd weer leuke herinneringen naar boven. Een van mijn tantes staat bekend om haar maizena koekjes, zij maakt de lekkerste. Altijd als er een feestje is neemt zij de koekjes mee en wij eten ze op :D.
Probeer de koekjes uit, neem een foto en tag mij op Facebook, Instagram of Twitter zodat ik kan zien hoe ze zijn geworden.
LET OP: Als je een volledig glutenvrij koekje wilt maken zorg er dan voor dat je glutenvrije suikermuisjes gebruikt. Voorheen kon je glutenvrij musketzaad online kopen bij de bakzolder, maar helaas is het daar niet meer te koop. Ik heb vooralsnog geen glutenvrij musketzaad gevonden. Je kan de koekjes ook zonder de muisjes maken.
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 12 minuten |
Porties |
koekjes |
- 125 g boter
- 100 g suiker
- 1 tsp vanille extract
- 1 ei
- snufje zout
- 250 g maizena
- suikermuisjes musketzaad
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor op 175 ºC.
- Bekleed een oven bakplaat met bakpapier.
- Doe de boter met de suiker en vanille in een kom en mix tot een romig geheel.
- Voeg het ei en een snufje zout toe en mix tot het ei in het beslag is opgenomen.
- Voeg de maizena toe en mix tot je er een bal van kan vormen. Het deeg moet zacht en spuitbaar aanvoelen en niet blijven plakken.Als het deeg toch nog plakkerig is, geen paniek. Een beetje plakkerigheid is niet erg als je het deeg maar in een bal kan vormen. Mocht het deeg tocht te plakkerig zijn, voeg dan wat maizena toe tot het niet meer plakkerig is.
- De traditionele manier om deze koekjes te maken is door balletjes te rollen van het deeg, deze op het met bakpapier bekleedde bakblik te leggen en met een vork plat drukken. Doop de vork af en toe in wat maizena.
- Bestrooi alle koekjes met wat suikermuisjes.
- Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten af. Let op dat ze niet te bruin worden, ze moeten er nog enigszins wit /licht goud geel uit zien.
- Om de suikermuisjes makkelijk op te koekjes te krijgen kun je een vingertop wat vochtig maken (niet te nat!), in de muisjes dopen en zo op het koekje drukken
- Let op dat je voor een volledig glutenvrij koekje glutenvrije suikermuisjes gebruikt. Niet al het musketzaad is glutenvrij. Als je geen glutenvrij musketzaad kan vinden kan je de koekjes ook zonder de decoratie maken.
Fijn recept, heerlijke koekjes! Moesten bij mij ietsje langer in de oven maar prima resultaat. Dankjewel 🙂
Goedemorgen,
Als ik een koekjesspuit gebruik, komt de maïzena er heel boterig uit. Heb meerdere spuiten getest maar ik krijg het gewoon niet in een vorm eruit. Weet je waar dat aan ligt?
Je kan de volgende keer proberen wat meer maizena te gebruiken zodat het deeg wat minder boterig is. Het is inderdaad soms lastig om de koekjes met een koekjesspuit te maken. De ene keer gaat het bij mij ook beter dan de andere keer.
Ik heb geen oven kan je dit maken in de airfyer
Hi Astrid, ik heb zelf geen airfryer en weet ook niet hoe het werkt. Als je andere, soortgelijke koekjes kan bakken in de airfryer dan denk ik dat je ze er wel in kan bakken, maar ik heb altijd begrepen dat een airfryer meer een vervangers is van een frituur dan een oven.
Goeieavond,
Als ik de maizena koekjes in de voorverwarmde oven zet smelten ze. Weet u waar het mis gaat?
Hi Fien,
De koekjes zakken wel iets uit in de oven, maar zouden niet volledig moeten smelten. Wellicht kan je proberen om de volgende keer wat meer maizena toe te voegen zodat het deeg iets steviger wordt.
Hi Cakies,
Vandaag gemaakt. En de koekjes zijn goed gelukt. Ik had geen vloeibare vanille. In plaats daarvan heb ik zakje vanille suiker gebruikt. En de maizena heb ik verdeeld in 200gr maizena en 50 gram custard 😃
Klinkt goed, ik ben blij om te horen dat het gelukt is!
Hoi Rachel,
Een vraagje hoe lang kan ik die maizena koekjes bewaren eenmaal gemaakt..?
Gr,
Nina
Hi Nina,
Je kan de koekjes in een goed afgesloten bak zeker een week bewaren. Ik bewaar de koekjes ofwel in een koekjesblik dat ik heb bekleed met aluminiumfolie en afgedekt met aluminium folie ofwel in een tupperware.
Het lekkerste van die koekje is juist het feit dat ze aan je gehemelte blijven plakken, heerlijk 😋
HOI IK BEN 11 EN HEB ZE NET GEBAKKEN MET ME ZUSJE ECHT HEERLIJK
Hi Johan, wat leuk om te horen dat je ze samen met je zusje hebt gebakken. Fijn om te horen dat ze in de smaak vallen! Geniet ervan 😀
Hey Rachel!
Ik heb hem geprobeerd en het was heerlijk, maar als feedback heb ik ontvangen dat het een beetje hard moet zijn.
Wat heb ik fout gedaan?
Hi Melanie,
Het is lastig voor mij om te beoordelen wat je eventueel fout hebt gedaan en hoe zacht of hoe hard de koekjes waren. Ik ken de koekjes als brosse, lichte koekjes, niet zo hard als een Speculaasje bijvoorbeeld, maar ook niet zo zacht als een kokosmakroon. Ik moet er wel bij zeggen dat met Surinaamse recepten iedere familie een recept weer anders maakt ;). Bij mij in de familie maken wij de koekjes op deze manier en zijn het dus brosse koekjes en zijn de koekjes niet hard. Je moet ze wel goed laten afkoelen, anders zijn ze inderdaad te zacht. De koekjes moeten niet warm worden gegeten.
Nou ga ook proberen
Leuk! Success 🙂
Hoelang zijn de koekjes houdbaar? Wil ze na het maken bewaren omdat we maar met zn tweeen zijn.
De koekjes blijven in een goed afgesloten bak ongeveer 2 weken goed.
Haii,
Even een vraagje, gebruik je boven en onderwarmte van de oven? Of gebruik je hetelucht oven? En welke temperatuur gebruik je bij beide opties?
Alvast bedankt voor je reactie!
Groet,
Rahana
Ik gebruik meestal hetelucht oven, maar heb ze ook gemaakt met boven en onder warmte, beide opties op 175 graden. Ik bak ze in ongeveer 12 minuten, maar elke oven is anders, bij een onbekende of nieuwe oven hou ik altijd de koekjes even in de gaten, meestal is het tussen de 8 en 15 minuten dat de koekjes klaar zijn.
Hoi,
Ik wil de suikervrije variant maken. Wat is het alternatief voor suiker? Stevia of honing? Heb jij een tip welke met het beslag makkelijk te combineren is?
Dank alvast
Hi Niek,
Ik heb nog geen suikervrije versie gemaakt. Ik zou eerder Stevia proberen dan honing, ik heb zelf nog niet veel met stevia gewerkt, maar ik zou het eerst met die proberen.
Succes, ik ben benieuwd of het lukt!
Hoi Rachel,
Ik wil graag deze koekjes maken. Welke suiker heb ik hiervoor nodig? Witte basterdsuiker of fijne kristalsuiker? Danku!
Hi Simone,
Je kan hiervoor gewoon kristalsuiker gebruiken. Het hoeft niet eens fijne kristalsuiker te zijn als je dit niet in huis hebt, zowel gewone als fijne kristalsuiker werkt prima 🙂
Danku!
Ik heb ze namelijk eerder gemaakt, maar ze liepen helemaal uit in de oven. En een ander keertje waren ze keihard, maar wel de juiste vorm :(. Ik ga het nog een laatste keer proberen.
Wat vervelend om te horen. Als het deeg te slap is, voeg dan wat extra maizena toe tot het een spuitbaar deeg is, of tot je er balletjes van kan rollen. Hopelijk lukt het bij de volgende poging wel.
Wat zijn suikermuistjes en kan ik anders gewoon suikerparels gebruiken als ik geen suikermuistjes kan vinden.
Suikermuisjes is musketzaad, die worden ook wel suikerparels genoemd. https://nl.wikipedia.org/wiki/Musketzaad
Ik ken echter ook suikerparels die vrij groot zijn, die zijn weer niet te gebruiken, maar als jij met suikerparels musketzaad bedoeld, dan kan je die gerust gebruiken want het is hetzelfde 🙂
Ik bedoel de gekleurde “muisjes” die je ook op ijsjes ziet en discodip worden genoemd.
he andre suikermuisjes zijn bijv. kleine muisjes je kan ook dip van ijs hebruiken zo worden ze nog lekkerder
Dit is echt jeugdsentiment. Bij elk feestje van mijn surinaamse tante op tafel te vinden. Maar die kunnen niet tippen aan dit recept <3. Dankjewel!
Dankjewel, nu kan je ze zelf maken voor alle feestjes 😉
Vandaag voor het eerst mazenakoekjes gemaakt, was eerst te plakkerig en daarna wat extra Mazena erin gedaan. Nu zijn ze helemaal goed en smaken super lekker een grote glas rode fernandes en me koekjes mijn avond kan niet meer stuk!!
Leuk! Ik ben blij om te horen dat je geniet van de koekjes 😀
vandaag maizena koekjes gemaakt met me twee dochters. het was echt heerlijk en heel snel om te maken. ik had op andere websites ook al gezien hoe je het moest maken maar het smaakte nooit zo lekker als deze.
Wat leuk om te horen dat ze goed gelukt zijn!
Heb de koekjes echt glutenvrij (dat was de opdracht van mijn zoon voor zijn tractatie)gekregen door de suikermuisjes achterwege te laten. Zit namelijk tarwezetmeel in…Voor het oog heb ik een paar druppels voedingskleurstof toegevoegd om ze een leuk kleurtje te geven.
Hi Mirjam,
Leuk om te horen dat je de maizenakoekjes hebt gemaakt. Voorheen kon je nog glutenvrije suikermuisjes kopen, maar ik heb ze inderdaad zelf ook al een tijdje niet meer kunnen vinden. Ik heb dit even voor de duidelijkheid aan het bericht toegevoegd. Voor echt glutenvrij met toch een kleurtje is het toevoegen van wat kleurstof een leuke oplossing 🙂
Ik heb ze ook gemaakt oom met peer essence en custard en met de kerstboom vorm op mn koekjes pistool wat een on ding zeg??? maar ze smaken heerlijk
Leuk! Fijn om te horen dat de koekjes gelukt zijn. Het koekjespistool kan inderdaad soms best lastig zijn, maar uiteindelijk wel de moeite waard 🙂
Hi, ben zelf surinaamse, dus ook dol op deze koekjes.
Heb ze vandaag gemaakt met een paar volle theelepels custard erdoor, en ook een lepelte peer essence. Echt heel lekker. Een goed recept van je, bedankt
Hi Monique, wat leuk dat je de koekjes hebt gemaakt. Met custard erdoor zijn ze inderdaad ook super lekker. Peer essence heb ik nog niet geprobeerd, bedankt voor de tip!
Wat leuk om er custard erdoor heen te mengen!
Welke maizena heeft u hiervoor gebruikt?
Gewoon die van koopmans?
Hi Nina,
Ik gebruik altijd de maizena van Duryea (gele pakjes in de supermarkt), maar de maizena van Koopmans kan je ook gebruiken.
Top Recept! Vandaag heeft mijn dochtertje ze gemaakt en ze vond het heel makkelijk. Een super blij kind….Ze zijn gelukt en smaken verrukkelijk.
Bedankt!
Fijn om te horen dat de maizenakoekjes gelukt zijn 😀
Bedankt voor het recept. Ik heb ze vanmiddag gemaakt. Idd verslavend lekker!
Fijn om te horen dat ze in de smaak zijn gevallen!
Hoi Rachel,
Welke boter gebruik je? Roomboter of normale boter?
Hi Mariska,
Ik gebruik altijd roomboter 🙂
Oooohhhh ik pakte er een en die brak
Maar dat is niet erg want wat smaakt ie lekkeeeerrrrr
Hi Carina,
Wat leuk dat je de koekjes hebt gemaakt! Fijn om te horen dat je ze ook heerlijk vindt. Als de koekjes nog warm zijn, zijn ze inderdaad erg breekbaar, iets meer laten afkoelen dus voor je je eraan waagt, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan ?
– Rachel
Ze staan in de oven
Ben benieuwd
Ik ga deze uitproberen
Lijkt me lekker
Hou wel van bakken
Goed recept, heerlijke koekjes! Je blijft er van door eten….verslavend lekker 🙂
Hi Annemarie, ik ben blij om te horen dat de koekjes gelukt zijn en je ze net zo verslavend lekker vindt als ik 😉
Vandaag maizena koekjes gebakken met mijn zoon Thijs. Heel makkelijk en heel erg leuk om te doen!
Leuk! Goed om te horen dat ze gelukt zijn. Nu lekker opeten!