Oma Helga’s Pompoen Pannenkoeken
Ik kan mij nog goed herinneren dat ik vroeger pannenkoeken at bij oma en opa thuis. Mijn oma maakte altijd de lekkerste pannenkoeken, ze maakte ze nog lekkerder door wat pompoen door het beslag te doen. Mijn oma’s pompoen pannenkoeken zijn een afgeleide van de Antilliaanse “Arepa di Pampuna” dat betekent pompoen pannenkoeken in het Papiamentu (de taal die gesproken wordt op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland. De Antilliaanse pompoen pannenkoeken lijken meer op Amerikaanse pannenkoeken. Mijn oma’s pannenkoeken (en die van mij) lijken meer op Nederlandse pannenkoeken, misschien iets dunner.
Makkelijk Pompoen Pannenkoeken Recept
Dit pompoen pannenkoeken recept is super makkelijk. Een van de belangrijkste ingredienten (naast uiteraard de pompoen) zijn de krenten en rozijnen geweld in rum. Dat maakt deze heerlijke pannenkoek nog lekkerder.
Voor dit pompoen pannenkoeken recept heb je het volgende nodig: Pompoen puree, bloem, melk, eieren, suiker, zout, rozijnen (in rum geweekt), kaneel en vanille extract.
Doe de bloem in een kom.
Suiker.
Pompoen.
Kaneel.
Vanille extract. Ik gebruik uiteraard mijn zelfgemaakte vanille extract 🙂
Voeg vervolgens de eieren toe.
En schenk melk in de kom.
Meng het geheel met een handmixer.
Mix tot je een glad beslag hebt.
Voeg de rozijnen toe. Ik gebruik rozijnen die minimaal een uur in rum hebben gestaan. Als je liever geen alcohol gebruikt kan je de rozijnen ook laten weken in water. Laat de rozijnen uitlekkken voor je ze aan het beslag toevoegt.
Roer de rozijnen door het beslag. Gebruik hier niet de handmixer voor. Je wilt dat de rozijnen heel blijven.
Op dit moment laat ik idealiter het beslag zo’n 30 minuten rusten. Ik vind zelf dat de pannenkoeken egaler bakken als ik het beslag even laat rusten. Maar als je haast hebt, of gewoon ongeduldig bent 😉 kan je deze stap overslaan.
Verwarm een pannenkoek pan met antiaanbaklaag en doe er een klein klontje boter in. Draai de pan iets zodat gehele pan een klein beetje boter heeft.
Als de boter heet genoeg is en niet meer bubbelt schenk dan met een soeplepel het beslag in de pan. Draai de pan terwijl je het beslag erin schenkt zodat er beslag over de hele bodem van de pan is.
Probeer het beslag zo dun mogelijk in de pan te krijgen.
Als het beslag er droog uit begint te zien is het tijd om de pannenkoek om te draaien. Ga met een pannenkoekspatel onder de pannenkoek om te kijken of de pannenkoek nergens meer aan de bodem vastplakt. Til de pannenkoek met de spatel op en draai deze om in de pan.
Zorg ervoor dat de pannenkoek aan beide kant mooi bruin wordt. Het duurt ongeveer 30 seconden tot een minuut per kant afhankelijk hoe heet de pan is. Zorg ervoor dat de pan niet te heet wordt anders gaat je pannenkoek aanbranden.
Plaats de gebakken pannenkoek op een bord. Ziet deze stapel pompoen pannenkoeken er niet heerlijk uit?
Zoals je ziet zijn de pannenkoeken aardig dun geworden. Dat is precies hoe je ze wilt hebben.
Je kan de pompoen pannenkoeken bestrooien met wat kaneelsuiker of wat stroop erop schenken. Even oprollen en genieten maar 🙂
Ik hoop dat je deze pannenkoeken uit zult proberen en mij laat weten hoe je ze vond zodat ik je reactie aan mijn oma kan laten weten. Ja, ja, 92 jaar en nog steeds bakt ze heerlijke pannenkoeken 🙂
BEWAAR DE PIN > http://pin.it/DkCR–2
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 20 minuten |
Passieve Tijd | 30 minuten |
Porties |
pannenkoeken |
- 250 g patent bloem
- 50 g kristalsuiker
- snufje zout
- 350 g pompoen puree
- 1 tl kaneel
- 1 tl vanille extract
- 3 eieren
- 500 ml melk
- 100 g rozijnen op rum je kan de ozijnen ook in water laten weken ipv rum
- boter om de pannenkoeken mee te bakken
Ingrediënten
Pompoen Pannenkoeken Beslag
Exta
|
- Doe de bloem, suiker, snufje zout, pompoen puree, kaneel, vanille extract, eieren en melk in een kom en meng dit met een staafmixer tot een glad beslag.
- Als het beslag glad is kan je de rozijnen toevoegen. Gebruik een lepel om ze door het beslag te mengen. Gebruik nu geen staafmixer meer. Je wilt dat de rozijnen heel blijven.
- Idealiter laat je nu het beslag ongeveer 30 minuten rusten. Op dit moment laat ik idealiter het beslag zo'n 30 minuten rusten. Ik vind zelf dat de pannenkoeken egaler bakken als ik het beslag even laat rusten. Maar als je haast hebt, of gewoon ongeduldig bent 😉 kan je deze stap overslaan.
- Verwarm een pannenkoek pan met antiaanbaklaag en doe er een klein klontje boter in. Draai de pan iets zodat gehele pan een klein beetje boter heeft. Als de boter heet genoeg is en niet meer bubbelt schenk dan met een soeplepel het beslag in de pan. Draai de pan terwijl je het beslag erin schenkt zodat er beslag over de hele bodem van de pan is. Probeer het beslag zo dun mogelijk in de pan te krijgen.
- Als het beslag er droog uit begint te zien is het tijd om de pannenkoek om te draaien. Ga met een pannenkoekspatel onder de pannenkoek om te kijken of de pannenkoek nergens meer aan de bodem vastplakt. Til de pannenkoek met de spatel op en draai deze om in de pan. Zorg ervoor dat de pannenkoek aan beide kant mooi bruin wordt. Het duurt ongeveer 30 seconden tot een minuut per kant afhankelijk hoe heet de pan is. Zorg ervoor dat de pan niet te heet wordt anders gaat je pannenkoek aanbranden. Plaats te gebakken pannenkoek op een bord.
- Bak pannenkoeken tot het beslag op is. Je kan de pannenkoeken gewoon zo opeten of je kan er wat kaneelsuiker, stroop of jam op doen. De pannenkoeken kan je zowel warm als koud eten.
- Als je geen alcohol wilt gebruiken kan je de rozijnen en krenten ook even in water laten weken
- In plaats van een staafmixer zou je het beslag eventueel ook in een blender kunnen maken of gewoon een garde gebruiken. Ik gebruik zelf graag een staafmixer zodat ik kan zien en voelen of het beslag goed is en helemaal glad is.
- Als het beslag te dik is kan je wat melk of water toevoegen. Als het beslag te dun is kan je wat bloem toevoegen.
Deze zijn heerlijk ? Bedankt voor het recept….
Dankjewel en graag gedaan 🙂
mjam, super-lekker
omdat k niet zo’n zoetekauw ben , heb k om t hartig te maken wat peterselie bijgedaan, ja, echt lekker
thankx voor duidelijk en origineel pannenkoekenrecept!
Fijn om te horen dat je ze lekker vindt! Leuk idee ook om ze met een beetje peterselie hartig te maken ?
een vraagje: kook je de pompoen dan op voorhand? of in de oven?
Hi Nathalie, Dat is afhankelijk van de tijd die ik heb. Als ik snel pompoenpuree wil maken dan kook ik de pompoen, anders doe ik de pompoen in de oven.
Hele mooie site, Rachel!! Ik vind het leuk om je recepten te ontvangen. Great job!!
Dankjewel. Leuk om te horen dat je de recepten leuk vindt! 🙂