Pompoencake
Pompoencake stond al een tijdje op mijn lijstje om een keer te maken. Ik ben voor dit recept geïnspireerd door een worteltaart recept dat ik zag op AllRecipes en mijn pumpkin pie spice recept. Ik had nog een pompoen en ik wilde m’n pumpkin pie spice gebruiken voor meer dan alleen maar een Amerikaanse pompoentaart. Zo kwam ik op mijn recept voor pompoencake. Het is eigenlijk gewoon een worteltaart waarbij ik de wortel met pompoen heb omgewisseld, maar het werkt en de ingrediënten gaan heel goed samen. Om het geheel af te maken heb ik mijn bruine suiker roomkaas frosting erop gesmeerd. De combinatie was voor mij perfect.
Zelf Pompoencake Maken
Om deze pompoencake te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: suiker, pecannoten, lichte basterdsuiker, geraspte appel, geraspte pompoen, eieren, olie, bloem, bak soda, bakpoeder, citroenrasp, vanille extract, pumpkin pie spice en zout. (Een volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)
Begin met het zeven van de droge ingrediënten in een kom, de bloem, bak soda, bakpoeder, pumpkin pie spice en zout.
Doe in een andere kom de eieren, olie, lichte basterdsuiker, suiker, citroenrasp en vanille extract.
Meng tot een romig geheel. Doe de mixer op een lagere stand en voeg de bloem toe gevolgd door de geraspte appel en geraspte pompoen. Mix tot alles geheel is opgenomen.
Voeg de pecannoten toe en meng nog even kort door tot ze in het beslag zijn opgenomen.
Schenk het beslag in een met bakpapier bekleed bakblik en zorg dat het gelijk verdeeld is over het blik. Bak het geheel ongeveer 40 tot 50 minuten in de oven, tot goudbruin, of tot een satéprikker schoon uit de cake komt.
Laat de cake ongeveer 15 minuten afkoelen voordat je hem op een rek verder laat afkoelen. Eenmaal afgekoeld kan je de cake verder afmaken met bruine suiker roomkaas frosting. Teken met een mes vierkantjes op de frosting en plaats op elk vierkantje een pecannoot.
Bekijk mijn recept voor bruine suiker roomkaas frosting voor stap-voor-stap instructies.
Ik vind het heerlijk als de frosting over de rand van de cake hangt… Lekker!
Snijd de cake in vierkantjes om te serveren en geniet ervan!
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 45 minuten |
Porties |
stukken |
- 250 gram patent bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels bak soda
- 1 eetlepel pumpkin pie spice
- 1/4 theelepel zout
- 4 eieren
- 200 mililiter olie
- 200 gram lichte basterdsuiker
- 100 gram kristalsuiker
- 3 theelepels vanille extract
- citroenrasp van een halve citroen
- 1 appel geraspt
- 450 gram pompoen geraspt
- 100 gram pecannoten grof gehakt
- 100 gram boter
- 225 gram roomkaas
- 100 gram lichte basterdsuiker
- 500 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille extract
- citroenrasp van een halve citroen
Ingrediënten
Pompoencake
Topping: Bruine Suiker Roomkaas Frosting
|
- Verwarm de oven voor tot 175°C. Bekleed een bakblik van 23 x 30 cm met bakpapier.
- Zeef bloem, bakpoeder, bak soda, pumpkin pie spice en zout in een kom.
- Doe in een andere kom de eieren, olie, lichte basterdsuiker, suiker, vanille extract en citroenrasp. Meng tot een romig geheel.
- Doe de mixer op een lagere stand en voeg de bloem toe gevolgd door de geraspte appel en geraspte pompoen. Mix tot alles geheel is opgenomen. Voeg de pecannoten toe en meng nog even kort door tot ze in het beslag zijn opgenomen.
- Schenk het beslag in een met bakpapier bekleed bakblik en zorg dat het gelijk verdeeld is over het blik. Bak het geheel ongeveer 40 tot 50 minuten in de oven, tot goudbruin, of tot een satéprikker schoon uit de cake komt. Laat de cake ongeveer 15 minuten afkoelen voordat je hem op een rek verder laat afkoelen.
- Terwijl de cake afkoelt kan je de frosting maken.
- Doe de roomkaas, boter, bruine suiker, vanille extract en citroenrasp in een kom en meng tot een romig geheel.
- Voeg vervolgens beetje bij beetje de poedersuiker toe en meng tot het volledig is opgenomen en romig is.
- Eenmaal afgekoeld kan je de cake verder afmaken met bruine suiker roomkaas frosting. Teken met een mes vierkantjes op de frosting en plaats op elk vierkantje een pecannoot.
- Tip: Voeg 100 gram pecannoten toe aan de frosting.
- Bekijk mijn recept om zelf pumpkin pie spice te maken.
Ik heb de cake gemaakt. Heb er iets meer kruiden in gedaan omdat ik dat lekkerder vind. Klopt het dat het een beetje een vochtige cake is en geen droge? Sateprikker kwam er droog uit. Vind hem alleen nog een beetje vochtig. Smaak was verder super.
Hi Candice,
Wat leuk dat je de cake hebt gemaakt! Het klopt inderdaad dat het een vochtige cake is. Dat komt door de olie die gebruikt is. Hij droogt daardoor ook niet snel uit 😀