Prophetenkuchen – Duitse Profeten Cake
Prophetenkuchen (Profeten cake) is een zeer dunne, golvende cake, besmeerd met boter en bestrooid met poedersuiker. De cake is een specialiteit van de Duitse deelstaat Thüringen. Dit recept is onderdeel van mijn “Bak de Wereld Rond” recepten.
Prophetenkuchen en zijn vele namen
Tijdens mijn zoektocht naar iets om te bakken voor Duitsland kwam ik vele voor de hand liggende keuzes tegen, maar om een of andere reden viel deze vreemde golvende cake mij op. Ik heb geprobeerd meer informatie over deze cake te achterhalen, maar ik heb niet veel kunnen vinden behalve dat er vele namen zijn voor deze cake. Prophetenkuchen wordt ook wel Huckelkuchen, Thüringer Platz, Aufläufer, Platzkuchen en Fettpfützenkuchen genoemd.
Volgens Wikipedia was de cake al bekend in de 18e eeuw en is de betekenis van naam onbekend.
Wat de betekenis ook is, één ding weet ik zeker, deze cake is super lekker!
Maak je eigen Prophetenkuchen
Dit is mijn versie van Prophetenkuchen.
Je hebt nodig, bloem, gesmolten boter, eigeel, rum, olie, vanillesuiker en poedersuiker.
Doe de eigelen in een kom.
Voeg een deel van de vanillesuiker toe.
Mix tot een luchtig geheel.
Voeg de olie toe en mix tot het is opgenomen.
Voeg de bloem toe en mix tot het is opgenomen.
Voeg de rum toe en mix tot ook dit is opgenomen. Het is niet erg als het lijkt alsof het beslag een beetje begint te schiften, blijf gewoon door mixen en tot het een glad beslag wordt.
Je zou met zo’n glad beslag moeten eindigen.
Neem een ovenbakplaat welke ofwel goed ingevet is met boter of bekleed met bakpapier. (Ik heb bakpapier gebruikt, maar dit schuift wel een beetje terwijl je het beslag erop uitsmeert). En schenk het beslag op de bakplaat.
Smeer het beslag dun en gelijkmatig uit op de ovenbakplaat. En plaats in de oven voor 5-8 minuten.
Terwijl de cake in de oven is zal je zien dat de cake gaat golven en kleine heuveltjes gaat vormen. Dat is ook de bedoeling. Als de cake mooi goudkleurig is en echt licht goudbruin is de cake klaar om uit de oven te halen. Mijn cake begon al iets te bruin te worden langs de randjes. Idealiter zou de cake niet bruin moeten worden. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Als de cake is afgekoeld besmeer deze dan volledig en dik met gesmolten boter. Zorg dat je de hele cake met boter insmeert.
Neem vervolgens de rest van de vanillesuiker en strooi dit over de hele cake. Laat de gesmolten boter met de suiker volledig afkoelen zodat de boter weer gaat stollen.
En maak het geheel af door er wat poedersuiker over te strooien.
Snij de cake in vierkantjes, wat volgens mij de traditionele manier van serveren is, of snij het net zoals ik in kleine reepjes. Ik wilde hapklare porties hebben die men makkelijk van een schaal kon pakken. Ik heb een pizzasnijder gebruikt om de cake makkelijk in stukjes te snijden.
Je eindigt met dit super lekkere zoete heerlijkheid.
Ik denk dat ik volgende keer wat citroen ga sprenkelen bij de vanillesuiker topping of een kaneel/suiker versie ga maken. Zo makkelijk en zooo lekker!
Probeer het zelf ook eens en laat me weten hoe het ging. Laat een reactie achter en tag me op social media.
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 8 minuten |
Porties |
plaat |
- 6 eigelen
- 15 g vanillesuiker
- 60 ml olie
- 100 g patent bloem
- 60 ml rum of brandewijn
- 80 g boter gesmolten
- 40 g vanillesuiker of meer/minder naar smaak
- poedersuiker om te bestrooien
Ingrediënten
Cake
Topping
|
- Verwarm de oven voor tot 230°C. Vet een bakblik in of bekleed deze met bakpapier.
- Doe de eigelen en vanillesuiker in een kom en mix tot een luchtig geheel.
- Voeg de olie toe en meng tot het geheel is opgenomen.
- Voeg de bloem toe en meng tot geheel is opgenomen.
- Voeg de rum toe en mix tot ook dit is opgenomen. Het is niet erg als het lijkt alsof het beslag een beetje begint te schiften, blijf gewoon door mixen en tot het een glad beslag wordt.
- Smeer het beslag dun en gelijkmatig uit op de ovenbakplaat. En plaats in de oven voor 5-8 minuten. Let op dat de cake niet te bruin wordt. De cake is klaar als deze een lichte, goudbruine kleur heeft gekregen. Neem de cake uit de oven en laat deze afkoelen.
- Als de cake is afgekoeld kan je deze goed insmeren met gesmolten boter en bestrooien met vanillesuiker. Laat het geheel vervolgens afkoelen zodat de boter weer begint te stollen. Eenmaal afgekoeld kan je de cake bestrooien met poedersuiker. Snij in stukken en serveer.
- Prophetenkuchen zijn het lekkerste op de dag dat ze zijn gemaakt.
- Besprenkel wat citroensap nadat je de cake met boter heb ingesmeerd voor een citroen smaakje.
- Probeer ook eens de cake te bestrooien met een mengsel van kaneel en poedersuiker.
Wat een lekker recept! Ik ga hem zeker eens proberen!
Leuk! Ik ben benieuwd wat je er van vindt 😀