Schattige Mini Pruimentaartjes

Direct naar het recept


Een paar maanden geleden kwam ik een foto tegen van een pruimentaart. Ik heb geen idee waar ik de foto heb gezien en er zat geen recept bij (waarschijnlijk de reden waarom ik het niet bij mijn favorieten heb opgeslagen). Het enige dat ik mij nog herinner is dat het er heerlijk uit zag en dat ik zelf ook een pruimentaart wilde maken! Ik herinnerde me dat in de Antilliaanse keuken er ook een pruimentaart is, dus heb ik mijn moeder gevraagd of zij misschien ergens een recept heeft. Ze vond een papier waar een recept op stond voor het maken van een pruimenmengsel dat ik als basis voor mijn taart heb gebruikt (uiteraard enigszins aangepast naar mijn eigen smaak :)). Het leek me dat amandelen en pruimen een mooie combinatie zou zijn dus ik besloot om een zanddeeg te maken waarin ik een gedeelte amandelmeel zou gebruiken als mooie aanvulling voor mijn pruimenmengsel.

In plaats van een grote taart besloot ik een heleboel kleine taartjes te maken. Zelfs na één poging smaakten de taartjes heer-lijk! Een van mijn oma’s (ja, ik mag mij gelukkig prijzen met nog twee omaatjes!) vond de taartjes zo lekker dat ze wilde dat ik ze voor haar verjaardag maakte!

Ik vind het echt heerlijk om geïnspireerd te worden door anderen en vervolgens mijn eigen recept te bedenken, dat is een van de redenen waarom ik Cakies ben begonnen! Om al mijn ideeën te documenteren en om andere geweldige recepten te delen.

Ik weet wat je denkt… Hoe maak je deze schattige kleine taartjes? Nou, dit is wat je moet doen:

Pak eerst al je ingrediënten bij elkaar voor het zanddeeg: amandelmeel, patent bloem, suiker, boter, ei en citroenrasp.

 

Doe bloem en amandelmeel in een kom.

 

Snijd boter in blokjes.

 

Voeg boter toe aan de bloem en snij de boter met twee messen klein in de bloem.

 

Voeg suiker toe en wrijf de boter vervolgens zo snel mogelijk met je vingertoppen door de bloem totdat je een kruimelig mengsel hebt.

 

Dit is het kruimelige waar je naar op zoek bent.

 

Als je net zo bent als ik en de citroenrasp bent vergeten toe te voegen…, dit is het moment waarop je het nog steeds kan toevoegen aan het deeg. Het is makkelijker als je de citroenrasp tegelijkertijd toevoegt met de suiker… In de printversie van dit recept heb ik er voor gezorgd dat de volgorde wel klopt zodat je (hopelijk) niet de zelfde fout maakt… Maar goed, laten we verder gaan met de volgende stap.

 

In een aparte kom (zoals je ziet heb ik gewoon de kom waar ik mijn bloem in had hergebruikt, scheelt weer in de afwas) voeg een mespuntje zout toe aan het ei.

 

Klop het ei los.

 

En voeg het ei toe aan het kruimelige deeg.

 

Kneed het geheel snel tot een deegbal. Let op dat je niet teveel kneed, het mengsel moet nog een beetje korrelig zijn. Leg het deeg minimaal een half uur in de koelkast voor je het gaat gebruiken.

 

Terwijl het deeg aan het rusten is kunnen we aan de slag met de pruimenvulling. Voor de vulling heb je nodig: cherry brandy, pruimen, water en het schil van een citroen.

 

In een steelpan voeg pruimen, citroenschil en water toe.

 

Vergeet de cherry brandy niet.

 

Laat het geheel op een laag vuur heel langzaam opkoken. Dit kan gerust 20-30 minuten duren. Kijk af en toe of het water niet te snel opkookt en of er eventueel wat meer water toegevoegd moet worden om er voor te zorgen dat het niet droog wordt.

 

Als het mengsel een tijdje heeft gesudderd zal je zien dat de pruimen steeds meer beginnen te breken. Let op dat het water niet volledig is opgekookt.

 

Het is nu tijd om de maizena met wat water te mengen.

 

Zorg ervoor dat de maizena goed is gemengd met het water.

 

Voeg het maizenamengsel toe aan de pruimen.

 

Laat het geheel nog even op het vuur sudderen en roer goed om het mengsel te binden. Haal vervolgens de pruimen van het vuur af en laat afkoelen voordat je het gaat gebruiken. Het mengsel zou nu lekker lobbig moeten zijn. Als het mengsel er nog niet lobbig genoeg uit ziet voeg dan gerust wat meer water toe en laat nog even rustig sudderen.

 

Als je helemaal blij bent met je pruimenmengsel let er dan op dat je de citroenschillen weer uit het mengsel haalt.

 

Terwijl het pruimenmengsel aan het afkoelen is is het tijd om je muffinvorm voor te bereiden. Je hoeft dit niet perse te doen, maar geloof me maar dat dit het je een stuk makkelijker maakt om straks de taartjes uit het blik te halen.

Knip reepjes bakpapier van ongeveer 1cm bij 4cm.

 

Plaats deze kruislings in een licht beboterde muffinvorm.

 

Doe dit voor de gehele muffinvorm.

 

Het is nu tijd om je aanrecht met bloem te bestuiven, want we gaan de taartjes maken!

 

Haal je deeg uit de koelkast en verdeel het in twee stukken van 1/3 en 2/3.

 

Rol 2/3 van het deeg uit tot ongeveer 4mm dikte en steek rondjes uit, ietsje groter dan de rondjes van je muffinvorm. Je kan hiervoor een kleine kom gebruiken of een bakring, het maakt niet zo veel uit, als het maar de juiste grootte is.

 

Haal de cirkels van het aanrecht af met behulp van een paletmes. Raak niet in paniek als je cirkel begint te vervormen of als het deeg een beetje breekt. Je kan dat allemaal weer repareren in de muffinvorm.

 

Plaats het deeg in de met reepjes beklede muffinvorm. Zorg dat de reepjes boven het deeg uitsteken. Duw het deeg lichtjes in de juiste vorm en repareer eventuele oneffenheden.

 

Voeg een klein beetje custard toe aan de bodem van elk taartje. Dit zal eventuele vocht van het pruimenmengsel opnemen.

 

Voeg ongeveer een eetlepel van het pruimenmengsel toe aan het deeg.

 

Herhaal dit totdat je al je taartjes hebt gevuld.

 

Rol nu het overgebleven deeg uit tot ongeveer 4mm dikte en snijd er reepjes van. Plaats deze reepjes kruislings op het pruimenmengsel. Bestrijk alle taartjes met wat losgeklopt ei en plaats in een voorverwarmde oven.

 

Bak de taartjes goudbruin.

 

Dit is het moment waarop je de reepjes gaat gebruiken. Gebruik de reepjes om de taartjes uit de muffinvorm te halen.

 

Laat ze afkoelen op een rooster.

 

Eenmaal afgekoeld, verwijder de reepjes en maak je zelf klaar om de taartjes te eten. Zijn dit niet gewoon de schattigste mini taartjes? En ze zijn nog lekker ook nog! Ik stel voor dat je de ingrediënten gaat inslaan en gaat bakken!

 

 

 

Print
Schattige Mini Pruimentaartjes
Deze mini pruimentaartjes zijn schattig en nog lekker ook nog!
Stemmen: 7
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
cakejes
Ingrediënten
Amandel Zanddeeg
Pruimen Mengsel
Extra
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
cakejes
Ingrediënten
Amandel Zanddeeg
Pruimen Mengsel
Extra
Stemmen: 7
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
Amandel Zanddeeg
 1. Zeef de bloem en snijd de roomboter in stukjes. Voeg de stukjes roomboter toe aan de bloem en snij de boter met 2 messen klein in de bloem.
 2. Voeg de suiker en citroenrasp toe en wrijf de boter vervolgens zo snel mogelijk met je vingertoppen door de bloem totdat je een kruimelig mengsel hebt.
 3. Klop het ei met wat zout los en voeg het toe aan het kruimelige mengsel.
 4. Kneed het geheel snel tot een deegbal. Let op dat je niet teveel kneed, het mengsel moet nog een beetje korrelig zijn.
 5. Leg het deeg een half uur in de koelkast voor je het gaat gebruiken.
Pruimen Mengsel
 1. Doe de pruimen met de citroenschillen, cherry brandy en het water in een pannetje en laat het geheel op een laag vuur heel langzaam opkoken. Dit kan gerust 20-30 minuten duren. Kijk af en toe of het water niet te snel opkookt en of er eventueel wat meer water toegevoegd moet worden om er voor te zorgen dat het niet droog wordt.
 2. Als de pruimen zacht zijn geworden en het water nog niet geheel opgekookt is, meng de maizena met een beetje water en voeg het toe aan het pruimen mengsel.
 3. Laat het geheel nog even op het vuur en roer goed om het mengsel te binden. Haal vervolgens de pruimen van het vuur af en laat afkoelen voordat je het gaat gebruiken. Het mengsel zou nu lekker lobbig moeten zijn.
Overige Bereiding
 1. Knip reepjes bakpapier van ongeveer 1cm bij 4cm. Plaats deze kruislings in een licht beboterde muffinvorm.
 2. Neem het deeg uit de koelkast en rol 2/3 van het deeg uit tot ongeveer 4mm dikte.
 3. Steek rondjes uit, ietsje groter dan de rondjes van je muffinvorm, en plaats ze in de met reepjes beklede muffinvorm. Zorg dat de reepjes boven het deeg uitsteken.
 4. Besprenkel het deeg in de vormpjes met een klein beetje custardpoeder en vul de vormpjes met het pruimenmengsel.
 5. Rol nu het overgebleven deeg uit tot ongeveer 4mm dikte en snijd er reepjes van. Plaats deze reepjes kruislings op het pruimenmengsel.
 6. Bestrijk alle taartjes met wat losgeklopt ei en plaats in een voorverwarmde oven (180°C/360°F).
 7. Bak de taartjes 20-25 minuten of tot ze goudbruin zijn.
 8. Haal de taartjes uit de muffinvorm met behulp van de reepjes bakpapier en laat ze op een rooster afkoelen. Als de taartjes zijn afgekoeld verwijder de reepjes bakpapier.
Notities
 • Het water voor de pruimen is een indicatie. Het mengsel moet uiteindelijk een zachte lobbige consistentie hebben. Voeg dus gerust wat meer water toe als dat nodig is.
 • Als de rondjes deeg een beetje kapot gaan wees niet bang. Je kan het weer aan elkaar duwen in de muffinvorm. Het rondje in een indicatie van de grootte zodat je voor al je taartjes ongeveer even veel deeg gebruikt.

7 comments

 1. Sasja
  9 januari 2013

  Wat een leuke taartjes, ik ga binnenkort een high tea organiseren en ga ze dan maken, kan natuurlijk ook met andere vulling, maak ik allemaal verschillende smaakjes.

  1. 13 januari 2013

   Hi Sasja, leuk, een high tea :). Je kan de taartjes zeker ook met iets anders vullen. Met andere vruchten, iets met noten en ga zo maar door. Net wat je lekker vindt! Succes ermee ik hoop dat je een geslaagde high tea zal hebben!

 2. Vanessa
  8 januari 2013

  Ze waren geweldig! Dikke merci! Zelf heb ik gewoon de rondjes deeg uitgestoken, in muffinpapiertje laten glijden en zo in de vorm gezet: super handig om er dan weer uit te halen en extra schattig om ze zo op tafel te zetten 🙂

  1. 9 januari 2013

   Hi Vanessa,
   Ik ben blij om te horen dat je ze lekker vond. In een muffinpapiertje kan inderdaad ook, werkt prima :).

 3. Wilma
  23 mei 2012

  Super leuk,

  Kun je me nog vertellen op hoe veel graden de oven moet?

  Dank je wel

  1. 23 mei 2012

   Hi Wilma, jeetje! De graden staan er inderdaad niet bij. Ik heb het recept meteen op de site aangepast. Ze moeten op 180°C in de oven (alle graden zijn uiteraard een indicatie, elke oven is weer anders). Dank voor de oplettendheid en succes met de taartjes 🙂

   1. Charlotte Van den Broeck
    26 juli 2019

    IK dacht al, op hoeveel graden moet de oven??? even naar onder scrollen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home