Speculaas Maizenakoekjes
Deze Speculaas Maizenakoekjes zijn geboren uit mijn liefde voor twee dingen. Ik ben van jongs af aan altijd al dol geweest op maizenakoekjes en daarnaast ben ik dol op zo’n beetje alles waar speculaaskruiden in zitten. Op een dag dacht ik, waarom combineer ik die twee niet? Ik ben aan de slag gegaan met mijn maizenakoekjes recept, heb wat speculaaskruiden toegevoegd en de nieuwe Speculaas Maizenakoekjes waren super goed gelukt! Ik heb mijn neefjes de koekjes laten testen en ze vonden ze heerlijk.
Het mooie van dit recept is dat je het makkelijk naar je eigen smaak kan aanpassen, voeg gerust wat meer speculaaskruiden toe als je dat lekker vindt. Voordat iemand nu denkt dat deze koekjes hetzelfde gaan smaken als normale speculaasjes, is dat dus niet het geval. Ze hebben een hele andere smaak, het is ook een compleet ander koekje. Speculaasjes vind ik overigens ook heerlijk. Maar verwacht niet dat deze koekjes hetzelfde smaken.
Wist je trouwens dat je heel makkelijk je eigen speculaaskruiden kan maken? Volg daarvoor het recept voor speculaaskruiden op de site.
Zelf Speculaas Maizenakoekjes Maken
Je hebt nodig: maizena, boter, een ei, rietsuiker, vanille extract, een snufje zout en speculaaskruiden. (Een volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)
Mix de boter, vanille extract en suiker romig. Voeg vervolgens het ei een een snufje zout toe tot het ei volledig is opgenomen.
Voeg op een lagere snelheid de speculaaskruiden toe.
En voeg vervolgens beetje bij beetje de maizena toe.
Als er een deeg begint te vormen kan je het deeg uit de kom halen.
Je zou nu een glad, zacht deeg moeten hebben dat niet plakt. Als je deeg toch heel erg plakt voeg er dan een beetje maizena aan toe. Als het deeg maar een klein beetje plakt is dat niet erg, de koekjes zullen ook lukken met een deeg dat maar een klein beetje plakt. 🙂
Rol balletjes van het deeg.
Gebruik een vork om de balletjes plat te drukken.
Ik druk altijd een kruislings patroon op de koekjes.
Strooi de suikermuisjes (disco dip) op de koekjes. Doordat de koekjes een kruislings patroon hebben, blijven de muisjes beter op de koekjes liggen. Let op dat je voor een volledig glutenvrij koekje glutenvrije suikermuisjes gebruikt. Niet al het musketzaad is glutenvrij. Als je geen glutenvrij musketzaad kan vinden kan je de koekjes ook zonder de decoratie maken.
Bak in de oven tot de zijkanten lichtbruin beginnen te worden. Bak de koekjes niet te lang door, ze moeten nog licht van kleur blijven. Laat de koekjes goed afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt, als ze warm zijn, zijn ze erg broos.
Zien ze er niet heerlijk uit?
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 12 minuten |
Porties |
koekjes |
- 125 g roomboter
- 70 g ruwe rietsuiker
- 1 tsp vanille extract
- snufje zout
- 250 g maizena
- 2 el koekkruiden / speculaaskruiden
- suikermuisjes musketzaad - optioneel
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor tot 175°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de boter, suiker en vanille extract in een kom en meng tot het romig is.
- Voeg het ei en een snufje zout toe tot het ei volledig is opgenomen.
- Voeg op een lage snelheid de speculaaskruiden en maizena in beetjes toe. Meng tot een zacht, flexibel deeg. Je zou het deeg uit de kom moeten kunnen halen zonder dat het al te veel aan je handen plakt. Als het deeg erg plakkerig is, voeg dan wat meer maizena toe. Je zou van het deeg makkelijk kleine balletjes moeten kunnen rollen.
- Rol balletjes van het deeg, plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze plat met een vork. Maak een kruislingspatroon op het koekje. Als de vork erg aan het deeg blijft plakken kan je de vork in een beetje maizena drukken voordat je het balletje plat drukt.
- Bestrooi de koekjes met suikermuisjes.
- Bak ongeveer 12 minuten in de oven. Als de zijkanten lichtbruin beginnen te worden zijn ze klaar, bak ze niet te lang door. Ze moeten licht van kleur blijven.
- Laat de koekjes goed afkoelen voor je ze oppakt. Als ze nog warm zijn, zijn ze erg broos.
- Je kan eenvoudig zelf speculaaskruiden maken. Volg daarvoor mijn recept voor speculaaskruiden op de site.
- Let op dat je voor een volledig glutenvrij koekje glutenvrije suikermuisjes gebruikt. Niet al het musketzaad is glutenvrij. Als je geen glutenvrij musketzaad kan vinden kan je de koekjes ook zonder de decoratie maken.