Surinaamse Boterbiesjes
Surinaamse boterbiesjes zijn een heerlijk knapperig koekje met bovenop een rozijn of krent. Een van mijn oma’s maakte deze koekjes vroeger nog wel eens. Ik was eerlijk gezegd de koekjes helemaal vergeten, tot ik door een Surinaams kookboek ‘Groot Surinaams Kookboek’ aan het bladeren was. Ik zag het recept en besloot ze weer een keer te maken. Ze waren net zo lekker als ik mij kon herinneren. Hopelijk vind jij ze ook heerlijk.
Zelf Surinaamse Boterbiesjes Maken
Om de Surinaamse boterbiesjes te maken heb je nodig: bloem, maizena, poedersuiker, roomboter, bakpoeder, citroenrasp en een flinke hand vol rozijnen en/of krenten.
Zeef eerst je bloem, maizena en bakpoeder.
Doe vervolgens de boter, suiker en citroenrasp in een kom en mix tot een romig geheel.
Als de boter romig is, voeg dan beetje bij beetje het bloemmengsel toe.
Je moet een zacht deeg hebben waar je makkelijk balletjes van kan rollen.
Rol kleine balletjes van het deeg en plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk een rozijn of krent lichtjes in het deeg drukken. Je kan de krenten en rozijnen eventueel ook weglaten, druk dan alleen even lichtjes op het deeg zodat de balletjes iets platter worden.
Bak ongeveer 10-15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Zien ze er niet heerlijk uit?!
Als deze koekjes je lekker lijken, kijk dan voor nog meer Surinaamse recepten op de site.
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 15 minuten |
Porties |
koekjes |
- 250 g patent bloem
- 1 1/2 el maizena
- 1/2 el bakpoeder
- 250 g roomboter
- 125 g poedersuiker
- 1 tl citroenrasp
- 40 g rozijnen en /of krenten
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor tot 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de boter, suiker en citroenrasp in een kom en mix tot een romig geheel. Als de boter romig is, voeg dan beetje bij beetje het bloemmengsel toe.
- Rol kleine balletjes van het deeg en plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk een rozijn of krent lichtjes in het deeg drukken. Je kan de krenten en rozijnen eventueel ook weglaten, druk dan alleen even lichtjes op het deeg zodat de balletjes iets platter worden.
- Bak ongeveer 10-15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
- Je kan eventueel de krenten en rozijnen weglaten.
- In plaats van citroenrasp kan je ook vanillesuiker of vanille extract gebruiken.