Zelf Amandelspijs Maken
Dit amandelspijs recept om zelf amandelspijs te maken is super makkelijk en echt zo veel lekkerder dan wat je in de winkel kan kopen! Ik ben echt dol op zelfgemaakte amandelspijs. Ik gebruik het graag om gevulde speculaas te maken of kerstbrood, of een banketstaaf. Mijn moeder maakt ook een heerlijke rabarbertaart waarbij ze wat amandelspijs op de bodem van de taart doet, dit is trouwens ook erg lekker bij een appeltaart! Je kan in principe dit recept om amandelspijs zelf te maken voor van alles gebruiken.
Dit is een basisrecept voor amandelspijs. Er wordt in dit recept geen ei gebruikt. Als je echter zover bent dat je ook daadwerkelijk de amandelspijs wilt gebruiken, voeg dan een ei toe om de spijs los te kloppen en het een smeuig geheel te maken. Als er in je recept al staat dat er een ei aan amandelspijs toegevoegd moet worden dan hoef je niet nog een extra ei toe te voegen. Volg gewoon de aanwijzigingen van je recept.
De reden waarom ik hier nog geen ei aan toevoeg is omdat ik amandelspijs altijd graag vantevoren maak en het een paar dagen laat staan zodat alle smaken goed in kunnen trekken. Als ik nu al een ei toe zou voegen dan is de amandelspijs niet zo lang houdbaar.
Zo Kan Je Zelf Amandelspijs Maken
Je hebt geblancheerde amandelen nodig (dus zonder velletje) en kristalsuiker. Voor een lekker smaakje voeg ik graag citroenrasp en citroensap toe, maar je kan ook water en amandel essence gebruiken. (De volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)
Doe de amandelen in een keukenmachine. Zorg ervoor dat je een goede machine hebt die amandelen of andere noten kan malen, dit is een zwaar mengsel. De mixer die ik heb gebruikt is alleen goed voor kleine hoeveelheden. Probeer dus niet het volledige recept in een zelfde soort machine te maken zoals ik heb. Je hebt kans dat je machine dan oververhit raakt.
Voeg de suiker toe
Meng dit alvast even 20 seconden.
Voeg vervolgens de citroenrasp toe (of amandel essence)
En de citroensap (of water).
Meng alles goed samen.
Schraap af en toe het mengsel van de kom als dat nodig is.
Blijf goed door mixen tot je een plakkerig mengsel hebt.
Leg een stuk plasticfolie op je aanrecht.
Plaats hier het plakkerige mengsel op.
Kneed en vorm de spijs in een blok of rol.
Pak het geheel in de plasticfolie in en plaats het in de koelkast voor tenminste 1 dag voor gebruik. Wacht het liefst wat langer, ongeveer een week, zodat alle smaken goed kunnen mengen met elkaar. Ok, technisch gezien zou je de spijs ook meteen kunnen gebruiken (voeg dan wel een ei toe), maar om de smaken goed samen te laten komen moet je de spijs wat tijd geven. Wees dus geduldig en wacht op z’n minst één dag.
En je hebt een super lekkere amandelspijs, klaar voor gebruik. Zoals je ziet is dit amandelspijs recept echt super makkelijk om te maken, een kind kan de was doen! Je kan de spijs in de koelkast of vriezer bewaren tot je het nodig hebt.
Als je zover bent dat je de amandelspijs wilt gebruiken, voeg dan een ei toe en meng het geheel tot het ei volledig in de spijs is opgenomen en je een smeuïg mengsel hebt. Als in je recept al staat aangegegeven dat je een ei moet toevoegen aan je spijs dan hoef je niet alsnog een extra ei toe te voegen, volg gewoon het recept.
BEWAAR DE PIN: https://pinterest.com/pin/165788830016393474/
Dit recept is een iets aangepaste versie van het recept van de Notenstore.nl
Prep Tijd | 10 minuten |
Passieve Tijd | 1 dag |
Porties |
amandelspijs |
- 250 g geblancheerde amandelen witte amandelen
- 250 g kristalsuiker
- citroenrasp optioneel voor meer citroensmaak - rasp van 1 citroen
- 50 ml citroensap of de sap van 1 citroen (of water)
- 1 1/2 tl amandel essence optioneel voor meer amandelsmaak (ipv citroenrasp)
Ingrediënten
|
- Doe de amandelen en suiker in een keukenmachine en mix het even snel, 20 seconden. Zorg ervoor dat je een goede machine hebt die amandelen of andere noten kan malen, dit is een zwaar mengsel.
- Voeg de citroenrasp en sap (of de amandel essence en water) toe en meng het geheel tot je een plakkerig mengsel hebt. Zorg ervoor dat je af en toe het mengsel van de zijkanten afschraapt.
- Als de amandelspijs klaar is kan je het op een stuk plasticfolie schenken en een en rol of blok vormen. Pak het geheel in de plasticfolie in en plaats in de koelkast voor minimaal 1 dag, maar het liefst een week zodat alle smaken goed in elkaar kunnen trekken.
- Gebruik citroenrasp en sap voor meer citroensmaak. Gebruik water en amandel essence voor meer amandelsmaak.
- Als je de amandelspijs wilt gebruiken voeg dan een ei toe en meng tot een smeuïg geheel. Als in je recept al wordt aangegeven dat je een ei in je amandelspijs moet mengen dan is een extra ei niet nodig. Volg gewoon je recept.
- Bewaar de amandelspijs ongeveer een week in de koelkast
- Je kan amandelspijs ook in de vriezer bewaren. Ik bewaar persoonlijk de amandelspijs niet langer dan 1 maand in de vriezer.
- In plaats van amandelen kan je ook amandelmeel gebruiken. Gebruik een zelfde hoeveelheid amandelmeel als aangegeven is voor de amandelen.