Brownzena, een Glutenvrij Chocolade Maizenakoekje
Een glutenvrij chocolade maizenakoekje dat Brownzena heet? Je hebt hier vast nog nooit van gehoord. Nou, dat klopt. Brownzena is de naam die mijn neefje Tim aan deze heerlijke chocoladekoekjes heeft gegeven. “Brown” vanwege de bruine kleur en “zena” omdat ze gemaakt zijn met maizena. Ik vind de naam leuk dus ik hou ‘m erin :). De maizena in dit recept zorgt ervoor dat het een glutenvrij chocolade maizenakoekje recept is.
Makkelijk Glutenvrij Chocolade Maizenakoekje Recept
Dit glutenvrij chocolade maizenakoekje recept is super makkelijk. Als basis voor dit koekje heb ik mijn maizenakoekjes recept gebruikt. Door hier wat cacaopoeder aan toe te voegen krijg je een heerlijke chocolade smaak. Na mijn eerst test waren de koekjes al heerlijk. Ik hoefde niets meer aan te passen!
Als je glutenvrij voor iemand bakt let dan wel altijd op dat de cacao en de maizena die je gebruikt ook echt glutenvrij is. Ik weet dat er bepaalde merken maizena op de markt zijn die toch gluten bevatten.
Laten we beginnen met het recept.
Je hebt nodig: maizena, cacaopoeder, suiker, boter, vanille extract, een ei en suikermuisjes ter decoratie. Je hebt ook een mespuntje zout nodig, dat mist op de foto.
In een kom, voeg boter toe.
Suiker.
En vanille extract.
Meng tot een romig geheel.
Voeg het ei en een snufje zout toe en meng tot een romig geheel.
Zorg ervoor dat het ei volledig in het beslag is opgenomen.
Voeg nu de cacao toe voor de heerlijke chocolade smaak.
Voeg de maizena toe en men het geheel tot het samen begint te komen en je er een bal van kan vormen.
Het zal er ongeveer zo uit zien.
Haal het koekjesdeeg uit de kom en maak er een bal van. Het deeg zou niet te plakkerig moeten zijn.
Je kan vervolgens ofwel een deel van het deeg nemen en in een koekjespers doen of je kan het deeg in klein balletjes rollen. Leg deze balletjes op het met bakpapier bekleed bakblik en dip een vork in wat maizena en druk lichtjes de balletjes plat. Doop de vork weer in wat maizena en druk nogmaals schuin op de balletjes. Je krijgt hierdoor kleine gaatjes waar de suikermuisjes straks in blijven hangen.
Ik heb deze keer gebruik gemaakt van een koekjespers. Een kleine tip: als je een koekjespers gebruikt, maak dan gebruik van een siliconen bakmat. De koekjes blijven daar beter aan plakken waardoor ze makkelijker loskomen uit de koekjespers.
Maak de koekjes af door ze te bestrooien met suikermuisjes. Let op dat je voor een volledig glutenvrij koekje glutenvrije suikermuisjes gebruikt. Niet al het musketzaad is glutenvrij. Als je geen glutenvrij musketzaad kan vinden kan je de koekjes ook zonder de decoratie maken.
Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de koekjes af te bakken in de oven tot ze lichtjes bruin beginnen te worden. Ja, je kan nog steeds een verandering van kleur zien ook al zijn de koekjes al bruin.
De koekjes waren een hit bij mijn familie en op voordat ik er erg in had! Ik zou zeggen, probeer ze zelf te maken en laat mij weten hoe het is gegaan. Tag mij op Facebook, Instagram of Twitter of gebruik #bakcakies.
PIN DIT RECEPT VOOR LATER: http://pin.it/5mREUVV
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 12 minuten |
Porties |
koekjes |
- 125 g boter
- 125 g kristalsuiker
- 1 tl vanille extract
- 1 ei
- snufje zout
- 50 g cacaopoeder
- 200 g maizena
- suikermuisjes (musketzaad)
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor op 175 ºC.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat (geadviseerd) en zet aan de kant.
- Doe de boter met de suiker en vanille in een kom en mix tot een romig geheel.
- Voeg het ei en een snufje zout toe en mix tot het ei in het beslag is opgenomen.
- Voeg de cacao en de maizena toe en mix tot je er een bal van kan vormen. Het deeg moet zacht en spuitbaar aanvoelen en niet blijven plakken.
- Gebruik een koekjespers om de koekjes op de bakplaat te persen. Als je geen koekjespers hebt kan je van het koekjesdeeg kleine balletjes rollen. Leg deze balletjes op het met bakpapier bekleed bakblik en dip een vork in wat maizena en druk lichtjes de balletjes plat. Doop de vork weer in wat maizena en druk nogmaals schuin op de balletjes. Blijf de vork in wat maizena dopen naar gelang het nodig is.
- Bestrooi alle koekjes met suikermuisjes.
- Plaats de koekje in de oven en bak ze in ongeveer 12 minuten af. Let op dat je ze niet te bruin laat worden.
- Let op dat je voor een volledig glutenvrij koekje glutenvrije suikermuisjes gebruikt. Niet al het musketzaad is glutenvrij. Als je geen glutenvrij musketzaad kan vinden kan je de koekjes ook zonder de decoratie maken.
Hallo Rachel, kan je mij vertellen waar ik glutenvrije suikermuisjes kan vinden? Ik heb overal gezocht, maar geen resultaat
Hi Sandra,
Als je op Google zoekt naar glutenvrij musketzaad krijg je een paar resultaten.
Ik zie dat ze onder andere hier glutenvrije versies hebben: https://www.bakgoed.nl/product/shimmer-rainbow-musketzaad-glutenvrij/
ik heb zelf nog niet bij deze online zaak besteld dus ik weet nog niet hoe hun service e.d. is.
Nou dit heb ik ook al eerder geprobeert en het was heerlijk. Mensen eens proberen
Leuk om te horen dat je ze lekker vindt! 😀