Speculaaskruiden (Koekkruiden) Zelf Maken

Direct naar het recept


Speculaaskruiden worden in de herfst en winter veel gebruikt in de Nederlandse keuken. Zodra het weer wat guur en koud wordt zie je allerlei recepten met Speculaaskruiden opduiken. Ik keek altijd uit naar deze tijd van het jaar, niet voor het weer (ik haat regen…) maar voor de Speculaas en dan vooral Kruidnootjes. Die zijn altijd mijn favoriet geweest :).

Dit recept heb ik iets aangepast  van een online artikel waarin de geschiedenis van Speculaas wordt uitgelegd. Speculaas is overigens niet alleen bekend in Nederlands. In Duitsland en Oostenrijk kent men het als Spekulatius en in België en Frankrijk heet het Speculoos.

Een Klein Beetje Speculaas Geschiedenis

In vroeger tijden bakte men lekkers met Speculaaskruiden in de vorm van dieren. Deze baksels werden aan de Goden aangeboden voor een goede oogst. Naarmate het Christendom steeds populairder werd veranderden de afbeeldingen van dieren naar heiligen. De bisschop van Myra, ook wel bekend als Sint Nicolaas (Sinterklaas), was zeer geliefd voor alle goede daden die hij deed voor de armen. Om die reden werd zijn afbeelding daarom ook vaak gebruikt. Tegenwoordig zijn Sinterklaas en Speculaas onlosmakelijk met elkaar verbonden en wordt er met Sinterklaas nog veelal Speculaas lekkers geserveerd. Elke bakker had vroeger zijn eigen speciale mix van Speculaaskruiden en een eigen manier om Speculaas te maken. Op een gegeven moment waren er ook afbeeldingen van vrijers en vrijsters op de markt om iemand te versieren . Men kon destijds niet een deel van zichzelf aan een liefje geven, maar je kon wel een figuur naar jouw beeld (man of vrouw) geven als een teken van jouw liefde. Zelfs toen wist men al dat de liefde door de maag gaat! Geweldig!

Maak Je Eigen Speculaaskruiden

Je eigen Speculaaskruiden maken is helemaal niet zo moeilijk. Zoals ik al zei had elke bakker altijd zijn eigen speciale mix van Speculaaskruiden. Alle mengsels bevatten over het algemeen wel in ieder geval kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, anijszaad, witte peper en koriander. Daarnaast voegt men vaak ook gember, cardamom en foelie toe.

Mijn mix bevat al deze kruiden en gedroogde mandarijnrasp. Ik vind het een extra aroma geven aan het kruidenmengsel. Ik maak mijn eigen gedroogde mandarijnrasp door een mandarijn te raspen en in de oven te laten drogen op 80 °C. Rasp de mandarijn, spreid de rasp uit op een bakblik dat bekleed is met bakpapier. Droog dit in de oven voor ongeveer een uur. Draai de rasp halverwege zodat je zeker weet dat het goed droogt. Eenmaal droog haal je de rasp uit de oven en laat het afkoelen. Vervolgens kan je het met een vijzel tot een poeder maken. Voor dit recept is de rasp van twee mandarijnen voldoende. Je kan deze stap overigens overslaan. Ook zonder de mandarijn zijn de Speculaaskruiden heerlijk.

Het leuke van Speculaaskruiden maken is dat je helemaal je eigen draai eraan kan geven.

De stappen voor dit recept zijn makkelijk, je doet al je ingrediënten in een kom en mengt ze door elkaar! (De volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)

Speculaaskruiden (Koekkruiden) | Speculaaskruiden (koekkruiden) zijn makkelijk zelf te maken. Speculaaskruiden (koekkruiden) kan je o.a. gebruiken voor speculaasjes, kruidnoten, pepernoten. | http://www.cakies.nl | Stappen

Als jij, net als ik, na het mengen nog een paar klontjes hebt van verschillende specerijen gebruik dan de achterkant van een lepel of een vijzel om deze klontjes kapot te drukken.

Je kan de Speculaaskruiden bewaren in een luchtdicht bakje of glazen potje met een goed sluitend deksel. Zelfgemaakte Speculaaskruiden zijn ook leuk om cadeau te geven tijdens de feestdagen.

Ik hou zelf van kaneel dus in mijn versie heb ik veel kaneel gebruikt. Je kan zelf experimenteren wat voor jou werkt. Als ik de Speculaaskruiden uit de winkel probeer na te maken gebruik ik 5 eetlepels kaneel, als ik de andere smaken wat sterker naar voren wil laten komen gebruik ik minder kaneel. Maar als basis gebruik ik altijd in ieder geval 2 eetlepels kaneel. Dat is het mooie van je eigen kruidenmengsel maken. Je kan de smaak helemaal aanpassen naar wat je zelf het lekkerste vindt.

Ik zou zeggen, probeer zelf eens om deze Speculaaskruiden te maken en gebruik ze om Speculaasjes of je eigen Kruidnootjes te maken. Of probeer eens wat anders en maak Speculaas Popcorn. Ik weet zeker dat je het heerlijk zal vinden!

BEWAAR PIN: http://pin.it/9aRML22

Speculaaskruiden (Koekkruiden) | Speculaaskruiden (koekkruiden) zijn makkelijk zelf te maken. Speculaaskruiden (koekkruiden) kan je o.a. gebruiken voor speculaasjes, kruidnoten, pepernoten. | http://www.cakies.nl

Print
Speculaaskruiden (Koekkruiden)
Speculaaskruiden (koekkruiden) zijn makkelijk zelf te maken. Speculaaskruiden (koekkruiden) kan je o.a. gebruiken voor speculaasjes, kruidnoten, pepernoten.
Speculaaskruiden (Koekkruiden) | Speculaaskruiden (koekkruiden) zijn makkelijk zelf te maken. Speculaaskruiden (koekkruiden) kan je o.a. gebruiken voor speculaasjes, kruidnoten, pepernoten. | http://www.cakies.nl
Stemmen: 13
Score: 4.77
Jij:
Stem op dit recept!
Type Overig
Keuken Nederlands
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 0 minuten
Porties
portie
Ingrediënten
Type Overig
Keuken Nederlands
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 0 minuten
Porties
portie
Ingrediënten
Speculaaskruiden (Koekkruiden) | Speculaaskruiden (koekkruiden) zijn makkelijk zelf te maken. Speculaaskruiden (koekkruiden) kan je o.a. gebruiken voor speculaasjes, kruidnoten, pepernoten. | http://www.cakies.nl
Stemmen: 13
Score: 4.77
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
 1. Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze goed. Als je klontjes hebt kan je de achterkant van een lepel of een vijzel gebruiken om de klontjes weg te drukken.
 2. Je kan de Speculaaskruiden bewaren in een luchtdicht bakje of glazen potje met een goed sluitend deksel.
Notities
 • Je kan 2 tot 5 eetlepels kaneel gebruiken afhankelijk van je eigen smaak en wat je zelf lekker vindt
 • Maak je eigen combinatie van specerijen door zelf de verhoudingen naar jouw eigen smaak aan te passen.
 • Maak je eigen gedroogde mandarijnrasp door een mandarijn te raspen en in de oven te laten drogen op 80 C. Rasp de mandarijn, spreid de rasp uit op een bakblik dat bekleed is met bakpapier. Droog dit in de oven voor ongeveer een uur. Draai de rasp halverwege zodat je zeker weet dat het goed droogt. Eenmaal droog haal je de rasp uit de oven en laat het afkoelen. Vervolgens kan je het met een vijzel tot een poeder maken. Voor dit recept is de rasp van twee mandarijnen voldoende.

2 comments

 1. Crestentia
  2 februari 2021

  Geachte mevrouw,
  bedankt voor de ingredienten voor maken van speculaaskruiden.Mag ik hier vragen hoeveel gram bloem ik moet gebruiken? 2-5 eetlepels kaneel,1 theelepel gemalen nootmuskaat, 1 theelepel gemalen kruidnagel enzv,,,,,

  1. 4 februari 2021

   Dat hangt er helemaal vanaf wat je precies wilt maken. Dit is een recept voor het Speculaas kruidenmengsel.

   Als je Speculaas koekjes wilt maken dan kan je het volledige recept terug vinden op: https://www.cakies.nl/recept/speculaasjes/
   Speculaasbrokken kan je vinden op: https://cakies.nl/recept/speculaasbrokken/
   Gevulde Speculaas kan je vinden op: https://cakies.nl/recept/gevulde-speculaas/

   En andere Speculaas recepten kan je vinden op: https://cakies.nl/?s=speculaas

   Succes! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home